Bosna i Hercegovina     | 24.01.2023. 14:39 |

Objavljena presuda u vezi s Odlukom o imenovanju članova Nezavisnog odbora u BPK-u

FENA Muamer Selimbegovic, Foto: Hazim Aljović

SARAJEVO, 24. januara (FENA) - Vijeće Ustavnog suda Federacije BiH za zaštitu vitalnih interesa utvrdilo je da se Odlukom o imenovanju članova Nezavisnog odbora, objavljenoj u Službenim novinama Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) Goražde, br. 11/19, povređuje vitalni nacionalni interes konstitutivnog srpskog naroda.

Shodno tome, Odluka o imenovanju članova Nezavisnog odbora ne proizvodi pravno dejstvo od dana objave ove presude.

Istovremeno, nalaže se Skupštini BPK da u skladu s Ustavom Federacije BiH i Zakonom o unutrašnjim poslovima (Službene novine BPK, br. 6/15) provede proceduru i donese novu odluku.

Ova presuda će biti objavljena u Službenim novinama FBiH i službenim glasilima svih kantona u FBiH.

Vijeće je presudu donijelo odlučujući o zahjevu Kluba Srba u Skupštini BPK-a za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog srpskog naroda u vezi s donošenjem Odluke o imenovanju članova Nezavisnog odbora na 5. redovnoj sjednici Skupštine BPK, održane 31. jula 2019. godine.

Kako je u obrazloženju presude saopćila predsjednica Vijeća Ustavnog suda FBiH za zaštitu vitalnih interesa Aleksandra Martinović, jedan od razloga za donošenje spomenute presude jeste činjenica da nije provedena procedura po zahtjevu Kluba srpskog naroda da se glasa po klubovima, a što je obaveza u skupštinama kada neki od kubova, odnosno njegova dvotrećinska većina pokrene pitanje vitalnog nacionalnog interesa.

Budući da je to onemogućeno, zahtjev je ocijenjen prihvatljivim, iako nije glasano po klubovima što je ustavna obaveza, a iz razloga što bi svako drugačije odlučenje bilo onemogućavanje uopće funkcioniranja instituta zaštite vitalnog interesa.

Naime, prema Ustavu, u slučaju pokretanja pitanja vitalnog interesa vrši se glasanje po klubovima i ukoliko se ne postigne potrebna većina unutar svakog kluba, zahtjev se upućuje Vijeću za zaštitu vitalnih interesa, radi donošenja konačne odluke.  

Martinović nadalje navodi kako je utvrđeno da je sastav spomenutog Nezavisnog odbora jednonacionalan, a što nije osporeno, podsjećajući na obavezu proporcionalne zastupljenosti kako je to propisano Ustavom FBiH, a u skladu s ustavnim principom, baziranom na popisu stanovništva iz 1991. godine.

Sjednica Vijeća s javnom raspravom radi odlučivanja o meritumu spomenutog zahtjeva održana je 17. januara kojoj se odazvao predsjednik Kluba Bošnjaka u Skupštini BPK Damir Žuga, dok uime Kluba Srba i Kluba Hrvata niko nije prisustvovao.  

Kako se u obrazloženju Presude navodi, predsjednik Kluba Bošnjaka u Skupštini BPK je na javnoj raspravi istakao da su u Nezavisni odbor izabrani kandidati najbolji od prijavljenih, adresirajući odgovornost, ukoliko ona postoji, na Komisiju za izbor i imenovanje.

U vezi s tim, pozvao se na odredbu Zakona o unutrašnjim poslovima BPK, kojom je propisano da sastav Nezavisnog odbora odražava nacionalni sastav stanovništva na teritoriji Kantona prema posljednjem važećem popisu stanovništva u BiH.

Mišljenja je da se Komisija vodila popisom stanovništva iz 2013. godine i da pitanje primjene popisa stanovništva treba razjasniti i u tom pravcu, eventualno, pristupiti i izmjenama Zakona o unutrašnjim poslovima BPK.

Inače, Vijeće za zaštitu vitalnih interesa ponovno je u funkciji nakon višegodišnjeg zastoja usljed nepopunjenosti Ustavnog suda FBiH.  

Vijeće je, u međuvremenu, riješilo sve ranije zaprimljene predmete, a odluke u vezi s njima objavljene su u Službenim novinama FBiH.  

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu