Bosna i Hercegovina     | 24.01.2023. 13:35 |

Bećirović razgovarao s predstavnicima bosanskohercegovačkih udruženja u Austriji

FENA Saopćenje, Foto/ Predsjedništvo BiH

SARAJEVO, 24. januara (FENA) - Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je s predstavnicima Saveza bosanskohercegovačkih udruženja u Austriji "Consilium Bosniacum" Damirom Saračevićem i Admirom Mehmedovićem, koji su ga informirali o radu Saveza, zamišljenim kao platforma za dijalog i umrežavanje kako bi podsticao i obnavljao historijske veze i prijateljstvo Austrije i Bosne i Hercegovine.

Savez je osnovan 30. marta 2019., sa sjedištem u Beču, kao rezultat petnaestomjesečne inicijative predstavnika više bosanskohercegovačkih udruženja i istaknutih pojedinaca u Austriji. Naglašeno je kako je organizovanje krovnog udruženja omogućilo društveno-političko djelovanje Saveza.

Bećirović je istakao važnost rada i aktivnosti bosanskohercegovačke dijaspore u Austriji, ocijenivši kako predstavlja most između dvije zemlje i osnovu za jačanje bilateralnih odnosa, posebno u oblasti ekonomije, turizma, kulture i obrazovanja, ali i promociju potencijala Bosne i Hercegovine u Austriji.

Savez bh. udruženja u Austriji “Consilium Bosniacum” je 2020. u Austriji pokrenuo inicijativu o usvajanju Rezolucije o Srebrenici u državnom parlamentu. Austrijski parlament usvojio je jednoglasno Rezoluciju o sjećanju na genocid u Srebrenici 6. jula 2022., saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Bećirović i Lagumdžija poslali posljednje poruke pred sjednicu Generalne skupštine UN-a

Bećirović i Komšić prisustvovat će danas u New Yorku sjednici Generalne skupštine UN-a

Bećirović razgovarao s ambasadorom Bolivije u UN-u o važnosti usvajanja rezolucije o Srebrenici

Promo

Brzo i jednostavno upravljajte sredstvima na kartici i dopunjavajte je iznosom koji vi želite

Sveobuhvatna zdravstvena usluga i njega za majke i djecu u centru izvrsnosti ASA Bolnice

Vodeći svjetski ekspert za dijasporu iz Londona stiže u Mostar