Bosna i Hercegovina     | 24.01.2023. 13:34 |

Za sutra najavljena vanredna sjednica Skupštine USK

FENA Muhamed Sadiković, Foto: Arhiva

BIHAĆ, 24. januara (FENA) - Najavljena vanredna sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona (USK) ponovo je sazvana na zahtjev trećine (10) zastupnika, s obzirom da u tom kantonu još nije izabrano skupštinsko rukovodstvo, niti formirana vlast. Istaknuto je kako je cilj ovakvog načina sazivanja sjednice izglasavanje odluka o privremenom financiranju Kantona i Službe za zapošljavanje, kako bi se spriječila financijska blokada.

-Na zahtjev deset zastupnika koji su Službi Skupštine predali svoje potpise, ja sam upravo sazvao drugu vanrednu sjednicu. Sutra ćemo najvjerovatnije razmatrati samo dvije tačke dnevnog reda, a to su odluke o privremenom financiranju USK i Javne ustanove Službe za zapošljavanje za period januar - mart ove godine. Sjednica je hitnog-vanrednog karaktera, budući da je evo kraj januara i da je nužno usvajanje ovakvih odluka koje će omogućiti nesmetano funkcionisanje kantonalnih institucija - izjavio je dopredsjedavajući Skupštine USK-a iz prethodnog saziva i aktuelni zastupnik Stranke za BiH (SBiH) Nisvet Jusić.

Ističe da je, čim je dobio zahtjev za sazivanje sutrašnje sjednice, po njemu i postupio, a skupštinski zastupnici će, kako je rekao, njemu ili nekome drugom dati ovlaštenje da upravlja ili rukovodi sjednicom.

Sjednica će biti održana sutra u 11 sati, a Jusić vjeruje da će predloženi materijali biti podržani i usvojeni.

Premijer Unsko-sanskog kantona (USK) u tehničkom mandatu Mustafa Ružnić (NES) također je potvrdio sazivanje sutrašnje sjednice, kao i poodmaklu fazu političkih pregovora oko formiranja vlasti u tom kantonu.

-Jučer je 'Osmorka' održala još jedan sastanak sa predstavnicima Demokratske fronte (DF), te Pokreta za modernu i aktivnu Krajinu (PoMAK) u okviru Bloka B3, u pravcu dogovaranja skupštinske većine i koalicionog kapaciteta. Formirano je radno tijelo, koje će pripremiti zajednički sporazum, budući program Vlade, roster raspodjele vlasti i ostale stvari. Nakon te pripreme, nastavit ćemo sa radnim sastancima, a već smo usaglasili neophodnost usvajanja Odluke o privremenom financiranju Kantona - izjavio je Ružnić.

Najavljena je i skorašnja mogućnost nastavka konstituirajuće sjednice, kako bi se napokon završio proces izbora rukovodstva i radnih tijela Skupštine Unsko-sanskog kantona.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Potpredsjednik FBiH Igor Stojanović boravio u dvodnevnoj posjeti Unsko-sanskom kantonu

Usvojeni prijedlozi zakona o javnim priredbama i slobodi mirnog okupljanja u USK

Premijer USK Nijaz Hušić u novogodišnjoj noći posjetio dežurne službe

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'