Bosna i Hercegovina     | 24.01.2023. 13:03 |

Podžić - Adams: Ambasada SAD-a u BiH nastavit će pružanje podrške i pomoći bh. institucijama odbrane

FENA Saopćenje, Foto/ Ministarstvo odbrane-obrane BiH

SARAJEVO, 24. januara (FENA) - Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić sastao se danas s vojnim atašeom SAD-a u BiH brigadirom Ericom R. Adamsom.

 

 

Podžić se na kraju ministarskog mandata zahvali vojnom atašeu Adamsu na podršci i pomoći koju Vlada SAD-a pruža institucijama odbrane BiH, naglasivši činjenicu da su "Sjedinjene Američke Države naš najznačajniji strateški partner i da je bilateralna saradnja u oblasti odbrane na vrlo visokom nivou".

Saradnja BiH i SAD-a u oblasti odbrane ogleda se kroz realizaciju suštinski važnih projekata za Ministarstvo odbrane (MO) i Oružane snage (OS) BiH, od čega su posebno važni projekti nabavke novih helikoptera za OSBiH, donacija višenamjenskih motornih vozila tipa Hamwee, savremene deminerske opreme te najavljeni programi nabavke avio simulatora  i dodatnih helikoptera za potrebe zračnih snaga OSBiH.

Iznimno su važni i drugi brojni vidovi pomoći kao što su školovanje i edukacija naših pripadnika u kapacitetima za obuku Vojske SAD-a, kao i zajedničke vježbe u zemlji i inostranstvu.

Ova pomoć i podrška Vlade SAD-a značajna je za jačanje kapaciteta OSBiH, čime se pomaže našim oružanim snagama da zadrže dostignute standarde u obuci i potreban nivo spremnosti za vršenje svoje misije i zadataka, kao i za održavanje nivoa interoperabilnosti i kompatibilnosti sa snagama NATO-a - istaknuto je. 

Adams se zahvalio Podžiću na izdvojenom vremenu i prilici za razgovor i prenio opredjeljenje Ambasade SAD-a u BiH da nastavi sa pružanjem podrške i pomoći institucijama odbrane BiH i u narednom periodu.

On je Podžiću zaželio mirnije i manje stresnije razdoblje nakon završetka ministarskog mandata i nastavak angažmana, korisnog za društvo i državu, imajući u vidu iskustvo stečeno obnašajući izuzetno važne o zahtjevne uloge u proteklom periodu, saopćeno je iz     Ureda za odnose s javnošću MOBiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo