Regija     | 21.01.2023. 14:54 |

Milanović: Orban gotovo jedini koji se 'udostojio' doći na Tuđmanov sprovod

FENA Agencije, Foto/ arhiv

BUDIMPEŠTA, 21. siječnja (FENA) - Hrvatski predsjednik Zoran Milanović poručio je u subotu prigodom posjete hrvatskoj školi (HOŠIG) u Budimpešti, govoreći o hrvatsko-mađarskim odnosima, da je mađarski premijer Viktor Orban bio gotovo jedini koji se „udostojio” doći na pogreb prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

 

"Viktor Orban bio je jedan od dvoje ljudi koji se udostojio i odvažio doći na sprovod predsjednika Tuđmana. Nije došao nitko što je bio prilično ružan potez prema Hrvatskoj. On je bio hrvatski predsjednik i vodio našu zemlju", rekao je Milanović u HOŠIG-u, Hrvatskom vrtiću, osnovnoj školi, gimnaziji i đačkom domu.

„Orban je tada 1999. u svom prvom mandatu bio (na sprovodu) i to je gesta, to se pamti”, dodao je Milanović koji se u petak navečer u Budimpešti sastao s mađarskim premijerom., javlja Hina.

Podsjetio je ponovno da je Mađarska Hrvatskoj pomagala kad joj je bilo teško, misleći na 90-te godine.

Milanović boravi u dvodnevnom posjetu Mađarskoj, a kasnije u subotu sudjelovat će u Vesprimu na svečanosti otvaranja Europske prijestolnice kulture.

U govoru okupljenima - predstavnicima Hrvata u Mađarskoj, učenicima i djelatnicima - kazao je da su Hrvatska i Mađarska dvije suverene države, svatko ima „svoju kuću” i „mi u njihovu kuću ne ulazimo i ne provjeravamo kakva jest statika, gledamo onako kako se gleda druga suverena država”.

„Nametanje sile ne funkcionira”, dodao je.

Milanović je u petak na konferenciji za novinare nakon sastanka s mađarskom predsjednicom Katalin Novak oštro kritizirao odnos Europske unije prema Mađarskoj koja Budimpešti uvjetuje sredstva iz fondova poštivanjem vladavine prava. 

HOŠIG u Budimpešti je odgojno-obrazovna ustanova i kulturno središte hrvatske zajednice u Mađarskoj koja će ove godine obilježiti 30 godina samostalnog djelovanja, a temeljna joj je zadaća očuvanje hrvatskog jezika i kulture u Mađarskoj.

Milanović je mladima poručio da „čuvaju i njeguju odnos” u kojem su svjesni svog hrvatskog identiteta i vole Mađarsku, zemlju u kojoj žive.

Po podacima Hrvatske državne samouprave, u Mađarskoj živi oko 50 tisuća Hrvata.

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo