Bosna i Hercegovina     | 19.01.2023. 18:31 |

IOM i UNHCR predstavili rezultate projekta podrške lokalnim zajednicama u kojima borave migranti (VIDEO)

FENA Muhamed Hadžibegić, Foto: Hazim Aljović

SARAJEVO, 19. januara (FENA) - Smanjivanje rizika za javno zdravlje i opću sigurnost, podržavanje medija u objektivnom izvještavanju o migracijama u BiH, te infrastrukturni projekti neke su od aktivnosti koje su Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Visoki komesarijat UN za izbjeglice (UNHCR) realizirali u okviru projekta "BiH: Jačanje društvene kohezije u zajednicama u kojima borave ljudi u pokretu".

Na predstavljanju rezultata ovog projekta večeras je u Sarajevu istaknuto da je posebna pažnja posvećena rekonstrukciji javnih rasvjeta, puteva, sportskih terena i objekata javnih službi u lokalnim zajednicama na području Kantona Sarajevo i Unsko-sanskog kantona.

Koordinatorica Međunarodne organizacije za migracije za zapadni Balkan i šefica Misije IOM-a u BiH Laura Lungarotti istakla je da je IOM ponosan što je veza između EU i lokalnih zajednica, što podržava dijaloge između građana i vlasti, te radi na približavanju zajednice sa migratnima - što su preduslovi za stvaranje društvene kohezije.

Predstavnica UNHCR-a u BiH Lucie Gagné navela je da je kroz taj projekt UNHCR u saradnji sa partnerima osnaživao lokalne vlasti u pružanju efikasne zaštite tražiocima azila i izbjeglicama, uključujući psiho-socijalnu pomoć, obrazovne aktivnosti i infrastrukturne projekte u zajednicama u kojima oni borave.

Implementaciju projekta finansirala je Evropska unija sa dva miliona eura.

Šef Odsjeka za pravosuđe i unutarnje poslove, migraciju i reformu javne uprave u
Delegaciji EU u BiH i šef Sekcije operacija za pravosuđe, unutrašnje poslove i reformu javne uprave EU Delegacije u BiH Karel Lizerot poručio je da će EU nastaviti pružati podršku zajednicama koje primaju migrante i boriti se protiv diskriminacije, ksenofobije i socijalne isključenosti, uz jačanje kapaciteta učesnika u upravljanju migracijama u BiH.

Pomoćnik načelnika Općine Hadžići Sabahudin Kazić izjavio je da su na području te općine zahvaljujući IOM-u i UNHCR-u implementirali niz značajnih projekata i izrazio nadu da će ostvarena saradnja biti nastavljena.

Na ceremoniji je naglašeno da se kroz taj projekt kontinuirano nastoji uspostaviti konstruktivan dijalog između građana, bh. vlasti na svim nivoima i zajednica migranata, tražitelja azila i izbjeglica, te pružiti podrška lokalnim zajednicama u BiH koje se susreću sa izazovima mješovitih migracijskih tokova. 

Preuzmite VIDEO

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

U Srbiji se prevrnuo kombi s migrantima, više od 30 ozlijeđenih

Četiri migranta poginula u pokušaju da dođu do Britanije

Najmanje sedam migranata poginulo na otoku na zapadnoj turskoj obali

Promo

Uz mtel Siguran NET budite bezbjedni gdje god da surfujete

Počinje nova sezona Addiko SME akademije, partner projekta i ove godine EBRD

Nevjerovatan uspjeh uz EURO 2024: Korisnici Telemacha pratili statistiku utakmica putem EON Sport Mode Widgeta čak 4,6 puta više nego ranije