Bosna i Hercegovina     | 19.01.2023. 18:31 |

IOM i UNHCR predstavili rezultate projekta podrške lokalnim zajednicama u kojima borave migranti (VIDEO)

FENA Muhamed Hadžibegić, Foto: Hazim Aljović

SARAJEVO, 19. januara (FENA) - Smanjivanje rizika za javno zdravlje i opću sigurnost, podržavanje medija u objektivnom izvještavanju o migracijama u BiH, te infrastrukturni projekti neke su od aktivnosti koje su Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Visoki komesarijat UN za izbjeglice (UNHCR) realizirali u okviru projekta "BiH: Jačanje društvene kohezije u zajednicama u kojima borave ljudi u pokretu".

Na predstavljanju rezultata ovog projekta večeras je u Sarajevu istaknuto da je posebna pažnja posvećena rekonstrukciji javnih rasvjeta, puteva, sportskih terena i objekata javnih službi u lokalnim zajednicama na području Kantona Sarajevo i Unsko-sanskog kantona.

Koordinatorica Međunarodne organizacije za migracije za zapadni Balkan i šefica Misije IOM-a u BiH Laura Lungarotti istakla je da je IOM ponosan što je veza između EU i lokalnih zajednica, što podržava dijaloge između građana i vlasti, te radi na približavanju zajednice sa migratnima - što su preduslovi za stvaranje društvene kohezije.

Predstavnica UNHCR-a u BiH Lucie Gagné navela je da je kroz taj projekt UNHCR u saradnji sa partnerima osnaživao lokalne vlasti u pružanju efikasne zaštite tražiocima azila i izbjeglicama, uključujući psiho-socijalnu pomoć, obrazovne aktivnosti i infrastrukturne projekte u zajednicama u kojima oni borave.

Implementaciju projekta finansirala je Evropska unija sa dva miliona eura.

Šef Odsjeka za pravosuđe i unutarnje poslove, migraciju i reformu javne uprave u
Delegaciji EU u BiH i šef Sekcije operacija za pravosuđe, unutrašnje poslove i reformu javne uprave EU Delegacije u BiH Karel Lizerot poručio je da će EU nastaviti pružati podršku zajednicama koje primaju migrante i boriti se protiv diskriminacije, ksenofobije i socijalne isključenosti, uz jačanje kapaciteta učesnika u upravljanju migracijama u BiH.

Pomoćnik načelnika Općine Hadžići Sabahudin Kazić izjavio je da su na području te općine zahvaljujući IOM-u i UNHCR-u implementirali niz značajnih projekata i izrazio nadu da će ostvarena saradnja biti nastavljena.

Na ceremoniji je naglašeno da se kroz taj projekt kontinuirano nastoji uspostaviti konstruktivan dijalog između građana, bh. vlasti na svim nivoima i zajednica migranata, tražitelja azila i izbjeglica, te pružiti podrška lokalnim zajednicama u BiH koje se susreću sa izazovima mješovitih migracijskih tokova. 

Preuzmite VIDEO

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Marokanska mornarica spasila 122 migranta u brodici na putu ka Španiji

Europol razbiio veliku mrežu krijumčarenja migranata u Evropi, uhapšeno 19 krijumčara

UNHCR: Nastavak američke pomoći od vitalnog značaja za povratak izbjeglica u Ukrajinu

Promo

M:tel pretplata tarife sada imaju tri puta više neta

M:tel uvećao dobit u 2023. za više od 250 milijuna KM

Pobjednici m:tel App natjecanja putuju na Regionalni izazov u Beogradu