Bosna i Hercegovina     | 19.01.2023. 12:00 |

Padavine uslovile porast vodostaja rijeka u USK, trenutno nema prijetnji od poplava

FENA Muhamed Sadiković, Foto: Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 19. januara (FENA) - Obilne padavine u posljednjih nekoliko dana uslovile su porast vodostaja svih rijeka u Unsko-sanskom kantonu (USK). Tako je vodostaj Une u središtu Bihaća ponovo iznad prve kritične tačke od jednog metra, s obzirom na to da je jutros izmjereno 112 centimetara. Rast vodostaja aktuelan je i u Martin Brodu, Kulen Vakufu i Bosanskoj Krupi.

Sve dežurne službe su u pripravnosti, iako trenutno situacija nije na nivou najozbiljnije prijetnje, niti ima evidentiranih slučajeva ozbiljnijeg izlijevanja vode ili poplave. Od jutros, u većini općina i gradova ovog kantona pada snijeg koji je najavljen i za dane vikenda.

Konkretno u Bihaću je od ponedjeljka zabilježeno 75 litara po metru kvadratnom padavina, što je ipak znatno manje od količine koja je prouzrokovala poplave u prvoj polovini decembra prošle godine. U zadnjih 24 sata, u gradu na Uni evidentirano je 12 litara padavina po kvadratnom metru.

- Nove padavine prouzrokovale su porast vodastaja na većini hidroloških stanica na Uni, a posebno na Sani. Dakle, na području sliva rijeke Sane imamo značajno veći porast, od onoga koji je zabilježen na području Une. U toku dana očekuje se dostizanje vrha vodenih valova, a nakon toga se očekuje stabilizacija stanja na svim vodotokovima. Vodostaj rijeke Une u Martin Brodu, Kulen Vakufu i Ripču su i dalje u blagom porastu, međutim u središtu Bihaća već stagnira. Mi smo nadležne institucije već obavijestili, te im omogućili konstantno praćenje stanja vodostaja na svim hidrološkim stanicama - izjavio je direktor Ureda Agencije za vodno područje rijeke Save u Bihaću Fuad Mujagić.

Poseban oprez zbog snijega preporučen je na putnim pravcima Bihać - Ključ i Bosanski Petrovac - Drvar - Bosansko Grahovo, gdje već na kolovozu ima dosta ugaženog snijega. Vozačima je skrenuta pažnja i na oprezniju vožnju na putnoj dionici Bihać - Bosanska Krupa, naročito kroz kanjon Grmuša.

Na Graničnom prelazu Izačić, zbog loših vremenskih uvjeta i u našoj zemlji i Republici Hrvatskoj, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Potpredsjednik FBiH Igor Stojanović boravio u dvodnevnoj posjeti Unsko-sanskom kantonu

Premijer USK Nijaz Hušić u novogodišnjoj noći posjetio dežurne službe

Isak sa predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti Unsko-sanskog kantona o jačanju saradnje

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel