Svijet     | 18.01.2023. 15:20 |

Die Welt: Bugarska, zemlja koja je tajno spasila Ukrajinu

FENA Internet

SOFIJA, 18. januara (FENA) - U proljeće prošle godine ukrajinska vojska suočila se s očajničkim nedostatkom municije i goriva sovjetske proizvodnje, neophodnog za borbu protiv Rusa, piše njemački dnevnik Die Welt, a citira POLITICO. Njemačka publikacija je naglasila da je spas došao iz neočekivane zemlje - Bugarske.

 

Zbog svoje nepovezane unutrašnje politike i proruske pristrasnosti velikog dijela elite, Bugarska je tokom invazije pokušala da naglasi da ne naoružava Ukrajinu, piše POLITICO.

To je, međutim, bila dimna zavjesa, prema istrazi njemačkog dnevnika Die Welt. Zahvaljujući ekskluzivnim intervjuima s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom, bivšim bugarskim premijerom Kirilom Petkovim i ministrom finansija Asenom Vasilevim, publikacija je prikazala kako je Bugarska intervenirala u ratu i koristila posrednike da Kijevu osigura vitalne zalihe oružja, municije i dizel goriva u kritičnom momentu prošle godine.

Dok je Petkov, koji je bio bugarski premijer na početku rata, pokušavao da usmjeri zemlju na zapadniju i pro-NATO putanju, morao je da se nosi s intenzivnim pritiskom proruskih političara, uključujući i svoje socijalističke koalicione partnere, koji su nasljednici stare Komunističke partije, pišu nemački novinari. Petkov je javno demantovao ideju da bi Bugarska mogla da naoruža Ukrajinu.

Petkov i Vasilev, sada opozicioni političari, prekinuli su šutnju o pravim razmjerama uloge Bugarske prošlog proljeća.

Dok je bugarska Socijalistička partija nazvala bugarske pošiljke oružja Ukrajini "crvenom linijom koja se ne može preći", zvaničnici Petkova koristili su posredničke kompanije u Bugarskoj i inostranstvu za slanje zaliha avionima i kopnom preko Rumunije, Mađarske i Poljske.

- Mislimo da je oko trećina municije koja je bila potrebna ukrajinskoj vojsci u ranoj fazi rata došla iz Bugarske - izjavio je Petkov za Die Welt, a prenosi POLITICO.

Ovu informaciju potvrdila je i vlada u Kijevu.

- Kiril Petkov je pokazao integritet i uvijek ću mu biti zahvalan što je iskoristio sve svoje političke vještine da pronađe rješenje - rekao je Kuleba u intervjuu za Die Welt.

Napomenuo je da je situacija jednostavna, neke članice koalicije u Bugarskoj stale su na stranu Rusije, a Petkov je odlučio "biti na pravoj strani istorije" i pomoći Ukrajini da se odbrani od mnogo jačeg neprijatelja, prenosi bugarska državna novinska agencija BTA.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Galić na Drugoj crnomorskoj konferenciji Krimske platforme u Republici Bugarskoj

Ukrajina ponovo apeloovala na savezničku pomoć u protivzračnoj odbrani

Zelenski: Ukrajinsko nebo 'ne može biti zaštićeno retorikom'

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!