Bosna i Hercegovina     | 18.01.2023. 13:06 |

Kegelj: Osobe s invaliditetom mogu puno više nego što društvo misli

FENA Denis Leko, Foto: Mario Obrdalj

MOSTAR, 18. siječnja (FENA) - Okrugli stol na temu "Inkluzija, zanati, perspektive…" održan je u srijedu u Mostaru u sklopu projekta "Starim zanatima do novih mogućnosti", čiji je jedan od glavnih ciljeva pokazati mogućnosti osoba s invaliditetom te ukazati na važnost praktičnog rada za učenike srednjih strukovnih škola.

Projekt koordinator udruge "Vedri osmijeh" Matea Kegelj kazala je kako se ovim projektom, među ostalim, htjela pokazati i atraktivnost starih zanata.

- Naša udruga navedeni projekt provodi od rujna 2022. godine. Cilj nam je bio uključiti učenike srednjih strukovnih škola, naše korisnike, odnosno osobe s invaliditetom, kao i studente Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru (SUM) u ulogama volontera. Htjeli smo pokazati kolika je važnost praktičnog rada za učenike srednjih strukovnih škola, atraktivnost starih zanata i njihovu praktičnu primjenu, kako u svakodnevnom životu, tako i u nekoj turističkoj ponudi Mostara. Najvažniji aspekt ovog projekta za nas je pokazati mogućnosti osoba s invaliditetom - istaknula je Kegelj.

U sklopu projekta organizirano je šest inkluzivnih radionica obrade gline na kojima su sudjelovali učenici Srednje škole likovnih umjetnosti Gabrijela Jurkića, studenti Filozofskog fakulteta, štićenici udruge "Vedri osmijeh" i njihovi roditelji.

- Već na samom početku vidjeli smo da će uspješnost radionica biti puno veća nego što smo se nadali. Osim što su svi imali priliku za neki praktični rad, pokazalo se da radionice imaju terapeutsko djelovanje za sve sudionike. Učenici srednjih redovnih škola nisu imali iskustvo ni priliku raditi zajedno s osobama s invaliditetom, nisu znali kako da se ponašaju, ali tijekom ovih radionica i kroz zajedničko druženje i rad oni su se zaista opustili, pomagali im i prihvatili ih kao svoje vršnjake - kazala je Kegelj.

Naglasila je kako osobe s invaliditetom mogu puno više nego što to društvo misli, što se i pokazalo na spomenutim radionicama.

- Dug je put da oni od ovog i sličnih projekata imaju neku materijalnu korist, iako nekim malim koracima idemo prema tome. Da bi netko nešto radio prvo se treba obučiti, a mi smo to kroz radionice i omogućavali i nadam se da ćemo ovu priču nastaviti. U projektu kroz radionice uključili smo obradu drveta i obradu gline, a u budućnosti ćemo, nadamo se, uključiti i neke druge stare zanate - navela je Kegelj.

Praktičan rad i obrazovanje

Predsjednica udruženja "Ružičnjak" Jasna Rebac kazala je kako je "Starim zanatima do novih mogućnosti" jedan od rijetkih projekata za koji se može reći da je iznimno dobar te da ima dugoročne pozitivne učinke na osobe s invaliditetom.

- Govoriti o zanatima generalno, vrlo je aktualno u današnje vrijeme, a možete misliti koliko je to aktualno za osobe s invaliditetom. Inkluzija je upravo to da se osobama s invaliditetom omogući da se uključuju u praktičan rad. Kroz stare zanate održavamo i tradiciju i omogućavamo osobama s invaliditetom da rade, a rad je put prema samostalnosti, put građenja društva jednakih prilika za sve, bez obzira na sve različitosti, bez diskriminacije - kazala je Rebac.

Istaknula je da u obrazovanju u Hercegovačko-neretvanskoj županiji postoje samo tri zanimanja na koja se mogu prijaviti osobe s invaliditetom.

- Već godinama tražimo sistemsko rješenje i reformu obrazovanja kad je u pitanju obrazovanje osoba s invaliditetom, pogotovo srednjoškolsko. Odgovori da srednje obrazovanje nije obavezno veliki je problem, posebno za osobe s invaliditetom, a zbog toga što je neobavezno veže se drugi veliki problem gdje dođemo do prekida komunikacije između obrazovanja takvih osoba u osnovnoj školi na prelasku u srednje škole - upozorila je Rebac.

Dodala je kako je problem bh. obrazovanja što radi po načelu "uzmi ili ostavi".

- Način obrazovanja nije prema sposobnostima, sklonostima ili prema interesu osoba s invaliditetom, već prema onome što se nudi pa tako možete biti pomoćnik kuhar, pomoćnik slastičar, pomoćnik krojač ili sjedite kući. To je tragično - kazala je Rebac.

Pomaci u procesu inkluzije

Predsjednica udruge "Vedri osmijeh" Danijela Kegelj kazala je kako su u Mostaru napravljeni određeni pomaci kada je u pitanju inkluzija osoba s invaliditetom.

- Kroz ovaj projekt anketirali smo učenike devetih razreda sedam mostarskih škola gdje smo vidjeli da ti mladi ljudi nemaju baš puno predrasuda o osobama s invaliditetom, što je pomak u odnosu na nekakva ranija vremena. S druge strane, vidjeli smo da ni oni sami nisu upoznati o starim zanatima, koliko bi bili zainteresirani, kao i koje bi bile mogućnosti. Prilikom navedenih radionica atmosfere su bile sjajne i svi su rekli da su izašli obogaćeni iz cijele te priče - naglasila je Kegelj.

Projekt "Starim zanatima do novih mogućnosti" dio je Regionalnog programa lokalne demokracije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2), kojeg financira Europska unija, implementira Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP), a sufinancira Grad Mostar.

.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

U Mostaru interaktivno predavanje 'Život u obitelji osoba s invaliditetom'

Vlada KS sa 500.000 KM pomaže očuvanje tradicionalnih i starih zanata

Mostar domaćin sastanka OWHC-a, naglasak na očuvanju umjetnosti i starih zanata (VIDEO)

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu