Bosna i Hercegovina     | 21.01.2023. 11:42 |

Misija 'Avanture' iz Cazina popularizacija avanturističkih sportova, ali i pomoć institucijama

FENA Foto:

CAZIN, 21. januara (FENA) - Udruženje avantur­ističkih sportova, rekreacije, turiz­ma i ekologije “Avantura“ iz Cazina, osnovano u novembru 2021. go­dine, bavi se sigurnošću, edukacijom i djelovanjem u neželjenim situacijama na području tog grada, ali i šire.

Okuplja ljubitelje avanturističkih sportova, planinarenja, alpinizma, slobodnog penjanja, skijanja, biciklizma, gorske spasilačke službe (GSS), speologije, paraglajdinga, raftinga, trail trčanja, ali se bave i zaštitom okoliša i kulturno-historijskih prirodnih vrijednosti.

Članstvo "Avanture" djeli se po grupama - djeca, juniori, seniori i kategorije ovisno od pravilnika sporta u kojem djeluju. U sklopu Udruženja formirana je Služba za pretres i spašavanje sa nepristupačnih terena. 

-Djelovanje Udruženja odnosit će se i na pridruživanje, potpisivanje partnerskih sporazuma s Civilnom zaštitom Grada Cazina, gorskim stanicama u okruženju, planinarskim udruženjima i savezima, a sve sa ciljem dobre saradnje, širenja znanja, organiziranja različitih aktivnosti i populariziranja avanturističkih sportova - kaže predsjednik "Avanture" Samir Japić.

U martu prošle godine odlukom gradonačelnika Grada Cazina Nermina Ogreševića, njihova Služba za pretres i spašavanje sa nepristupačnih terena uvrštena je u zaštitu i spašavanje sa kojom rukovodi Služba civilne zaštite Grada Cazina.

Udruženje je potpisalo i Memorandum o saradnji sa JU Centar za kulturu i turizam Cazin.

- Radi se o pružanju podrške posjetiocima i turistima koji dolaze u obilazak kulturno-historijskih znamenitosti, planinarske pohode, kao i pružanje podrške u čišćenju i omogućavanju prilaza terenima, pješačkim stazama značajnim za turizam na tom području - kaže za Fenu Japić.

U sklopu manifestacije ”Chest fest”, koja se održava pod pokroviteljstvom Centra za kulturu i turizam Grada Cazina, organizovali su i nekoliko sadržaja za djecu kao što su mini zip-line, trke za djecu i tradicionalna šetnja, koji su održani na Izletištu Krčane u Donjoj Koprivni.

-Trenutno u Udruženju rade i djeluje 20 članova koji se usavršavaju kroz različite edukacije, a već imamo nekoliko licenciranih planinarskih vodiča, članova GSS-a, medicinskih radnika, operatera na dronu i ostalih sportskih i drugih članova koji su neophodni za funkcionisanje službe i Udruženja - ističe Japić.  

Različito vremenski uvjeti otvaraju različite aktivnosti, pa tako se u ljetnom periodu aktivnosti proširuju i postaju brojnije i raznovrsnije.

-U junu nas očekuje nekoliko kurseva i seminara za naše članove. Dio članstva obavezan je prisustvovati obukama za planinarskog vodiča koje organizuje Planinarski savez FBiH, dok je drugi dio ekipe obavezan da prisustvuje redovnim obukama Gorske službe spašavanja koje organizuje GSS FBiH - pojašnjava Japić.

Dodaje kako svakim daljnjim osposobljavanjem i educiranjem prvenstveno pomažu sebi, a onda i drugima, te naravno cijeloj zajednici u kojoj rade i djeluju, koja u slučaju neželjenih situacija očekuje pravovremenu pomoć.

-Smatramo da možemo biti od velike pomoći svim institucijama, udruženjima, raznim organizacijama, a sve sa ciljem obostranog zadovoljstva. U turističkom segmentu planiramo učestvovati kroz različite projekte i aktivnosti, prvenstveno u osposobljavanju i izgradnji planinarsko-turističkih staza na području teritorije grada Cazina - kaže Japić.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Akcija šišanja i darivanja kose u srijedu Cazinu, za Projekt 'Moja kosa tvoja kosa'

Bećirović u Cazinu: Krajina je dala pečat slobodi BiH i zaslužuje najviše poštovanje

Stari grad Ostrožac sa tri historijske epohe privlači turiste iz cijele BiH

Promo

Cross Border Coworking Conference 2024: Digital Nomads Edition od 9. do 11. listopada u Mostaru

Kompanija m:tel pokrenula kampanju 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

Novi ciklus Škole plivanja na Olimpijskom od 15. maja