Bosna i Hercegovina     | 10.01.2023. 10:05 |

Uposlenik Tužiteljstva BiH lišen slobode zbog koruptivnih aktivnosti

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. januara (FENA) - Uposlenik Tužiteljstva BiH Mustafa Vrabac (1985.) lišen je slobode u akciji po nalogu Tužiteljstva BiH. 

Aktivnosti su proveli policijski djelatnici MUP-a RS i MUP-a KS, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Osumnjičeni je pod istragom da je u proteklom periodu stupio u kontakt sa jednom osobom, te tražio za sebe nezakonitu imovinsku korist u iznosu od 10.000 eura, kako bi u svojstvu službene osobe i uposlenika Tužiteljstva BiH pokušao utjecati i ishoditi povoljniji status za navodnog osumnjičenog.

U vršenju koruptivnih aktivnosti, osumnjičeni je uz naredbu Suda BiH i akciju tužiteljstva i policijskih agencija, zadokumentiran i lišen slobode zbog kaznenog djela - "primanje nagrade ili drugih oblika koristi za trgovinu uticajem".

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predat postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičenog i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima. Glavni tužitelj naložio je suspenziju i udaljenje osumnjičenog iz kapaciteta Tužiteljstva BiH. 

Tužiteljstvo BiH i glavni tužitelj pozivaju građane, da prijave svako koruptivno i nezakonito postupanje, naročito ako su počinitelji tih aktivnosti uposlenici institucija i agencija za provedbu zakona, kako bi se nezakonita postupanja procesuirala sa ciljem odstranjivanja korumpiranih uposlenika iz svih institucija, a naročito agencija za provedbu zakona.  

(FENA) D. Ć.

Vezane vijesti

Španska policija pretražila sjedište fudbalskih sudija u istrazi o korupciji zbog Barcinih isplata

Kineski ministar odbrane pod istragom zbog korupcije

Pravo na pravdu u Livnu: Prijave građana i reakcije pravosuđa na zloupotrebe koncesija

Promo

BBI banka partner na projektu Svjetske banke za oporavak i rast bh. privrede

Kompanija AS iz Jelaha predstavila spoj savremenosti i tradicije na sajmu u Tešnju

Sparkasse Banka predstavlja inovativni stambeni kredit za mlade