Bosna i Hercegovina     | 05.01.2023. 09:27 |

Ombudsmeni otvaraju predmet povodom govora mržnje protiv novinara

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. januara (FENA) - Ombudsmeni Bosne i Hercegovine Jasminka Džumhur, Nives Jukić i Nevenko Vranješ najoštrije osuđuju govor mržnje usmjeren protiv novinara iskazan u grafitu u ulici Braće Fejića u Mostaru.

Povodom tog slučaja, ombudsmeni će u skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjima otvoriti predmet po službenoj dužnosti i utvrditi sve značajne činjenice i okolnosti.

Ombudsmeni istovremeno apeluju na nadležne organe i institucije da preduzmu sve neophodne radnje i mjere kako bi se počinioci što prije pronašli i sankcionisali u odgovarajućim postupcima.

Propust da se poduzmu energičniji koraci u suzbijanju govora mržnje, kako navode ombudsmeni,  produbljuje podijeljenost društva i olakšava formiranje društvenih grupa koje smatraju da su bolje od ostalih ili da imaju pravo da nameću svoju volju ostalima dok pravovremena reakcija na govor mržnje daje priliku organima za provođenje zakona da predvide izbijanje ozbiljnih incidenata.

Ombudsmeni podsjećaju da su izdali i dva specijalna izvještaja - Specijalni izvještaj o govoru mržnje u Bosni i Hercegovini i Specijalni izvještaj o položaju i slučajevima prijetnji novinarima u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Vijeće Europe izdalo je upozorenje zbog prijetnji srbijanskim novinarima

Godišnjica smrti srbijanske novinarke Vujasinović: Poslije 30 godina uzrok smrti se i dalje ne zna

OESS: Okončati nekažnjivost nasilja nad novinarima u Srbiji

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije