Bosna i Hercegovina     | 01.01.2023. 11:35 |

Četiri nova projekta SGG-DIGI.BA u 2022. godini

FENA Saopćenje, Foto/ ETF

SARAJEVO, 1. januara (FENA) - Istraživači laboratorije Sarajevo Graphics Group sa Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i njihovi saradnici iz Udruženja DIGI.BA su i u toku 2022. godine potvrdili lidersku ulogu u regiji na planu digitalizacije kulturne baštine, saopćio je Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Sarajevu.

0stvarena su četiri nova projekta: Trebinjske tvrđave VR, Bitka na Kozari VR, tri nove priče iz projekta Underground, te VR posjeta bh. podvodnom kulturnom naslijeđu WRECKS4ALL. Projekat o Trebinju i Kozari ima interaktivnu platformu, po kojoj korisnik leti kao golub pismonoša, odnosno, prolazi kroz šumu koja priča o herojima Kozare. Druge dvije priče pružaju virtuelnu pokretljivost korisnika pri susretu sa likovima i eksponatima.

Trebinjske tvrđave vr

Aplikacija Trebinjske tvrđave VR instalirana je u Muzeju Hercegovine u Trebinju, zajedno sa totemima koji su postavljeni na različitim lokacijama u gradu. U okviru ADRION projekta EMOUNDERGROUNDS kreirano je VR iskustvo obnovljenih trebinjskih tvrđava. Posjetilac postaje golub pismonoša i leti sa jedne tvrđave na drugu izbjegavajući napade orla. Na kraju treba da pronađe tajnu prostoriju u podzemlju tvrđave Strač i aktivira metalne kupole sa mitraljezima za odbranu od neprijatelja. Po obavljenoj misiji, otvara se izložba digitaliziranih muzejskih eksponata.

Više informacija na

http://h.etf.unsa.ba/trebinjevr/

 

VR iskustvo Bitke na Kozari

Nakon uspješne realizacije projekta Bitka na Neretvi VR rad ovog kreativnog tima je prepoznat i od strane projekta Feel Kozara i Memorijalnog centra na Mrakovici. Angažovani su da u pod pokroviteljstvom Evropske unije kreiraju VR iskustvo Bitke na Kozari. Posjetite muzej na Mrakovici i pođite u virtuelnu šetnju kozarskim šumama u kojima će vam drveće ispričati tragičnu i veličanstvenu priču o hrabrim partizanima i stanovnicima kozarskih sela, a dr Mladen Stojanović, Mika Mandić i Mira Cikota o prkosu i otporu agresorima.

Više informacija na

http://h.etf.unsa.ba/bitkanakozarivr/

Još tri priče za „Underground“

„Underground“ je digitalna verzija izložbe koja svjedoči o represiji nad pravoslavnim vjernicima u Sovjetskom Savezu u doba „hladnog rata“. U saradnji sa historičarima i antropolozima iz Irske, Rumunije, Ukrajine i Rusije kreirane su digitalne priče u kojima historijske ličnosti iz tajnih dokumenata KGB-a govore o svojim sudbinama. Oko njih se nalaze digitalizirani eksponati sa izložbe. U prvoj verziji projekta kreirano je pet priča sa naratorom glumcem Adnanom Haskovićem, a u 2022. godini su, na zahtjev autora izložbe koji su bili veoma zadovoljni rezultatom, kreirane još tri. Glumica Selma Alispahić predstavlja tri žene koje su sovjetske vlasti uhapsile radi njihovih vjerskih ubjeđenja i zajedno sa njihovim porodicama otpremile u gulage. VR sadržaj je kreiran u okviru ERC projekta Hidden Galleries.

Više informacija na

http://h.etf.unsa.ba/underground/

Digitalizacija podvodnog naslijeđa

Projekat “Zaštita podvodnog naslijeđa kroz digitalizaciju i valorizaciju kao novi oblik turističke ponude” - WRECKS4ALL je dio Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020. Sarajevo Graphics Group/DIGI.BA su za ovaj projekat kreirali VR iskustvo posjete podvodnim arheološkim lokacijama Hutovo blato, Kopčići i Desilo, gdje korisnici mogu pronaći ostatke džamija, oružja iz II svjetskog rata i objekata koji su potopljeni u Ramskom u Jablaničkom jezeru. U Hrvatskoj, Crnoj gori i Bosni i Hercegovini su kreirani VR showroom prostori u kojima će aplikacija biti dostupna posjetiocima.

(FENA) D. Ć.

Vezane vijesti

Ministrica Pozder posjetila Novi Travnik, obišla i nekropolu Maculje (VIDEO)

Fazlić: Novi projekti za sve generacije u Pozorištu mladih Sarajevo

Predstavljen novi projekt HŠK Posušje - 'Ostavi trag za nove generacije'

Promo

Uz mtel Siguran NET budite bezbjedni gdje god da surfujete

Počinje nova sezona Addiko SME akademije, partner projekta i ove godine EBRD

Nevjerovatan uspjeh uz EURO 2024: Korisnici Telemacha pratili statistiku utakmica putem EON Sport Mode Widgeta čak 4,6 puta više nego ranije