Regija     | 30.12.2022. 15:12 |

U Prizrenu postavljena tabla ”Trg Alije Izetbegovića”

FENA Kanita Aliagić, Foto: Prizren

PRIZREN, 30. decembra (FENA) - U znak sjećanja na prvog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine, danas je na Trgu Alija Izetbegović u centru Prizrena postavljena i tabla "Trg Alije Izetbegovića”. 

Na svečanosti otvorenja, predstavnici Bošnjaka Rasim Demiri, Sead Arifi i savjetnik u Ministarstvu vanjskih poslova i dijaspore Kosova Ćerim Bajrami, su tom prilikom ukazali na važnost sjećanja na lik i djelo Alije Izetbegovića. 

Bajrami je kazao da ja za Bošnjake ponovno postavljanje table “Trg Alije Izetbegovića”, a koja je ranije uklonjena zbog rekonstrukcije ulica, svečani čin.  
 
 - Kao i većina Bošnjaka, ponosimo sa rahmetli predsjednikom Alijom Izetbegovićem, njegovom historijskom ulogom u očuvanju identiteta bošnjačkog naroda i Države Bosne i Hercegovine. Njega poštuju i pripadnici albanskog i turskog naroda na Kosovu – kazao je Bajrami. 
 
Da nije bilo Armije R BiH, dodao je Bajrami, njenog otpora srbijanskoj agresiji, “ne bi bilo ni nas Bošnjaka u državama regije Zapadnog Balkana kao priznatih  nacionalnih manjinskih naroda, nit priznanja našeg maternjeg bosanskog jezika." 

Prisutni su podsjetili na riječi Alije Izetbegovića koji je kazao: “Čuvajte i očuvajte svoju naciju i ime Bošnjak, vjeru i tradiciju. Gubitak identiteta plaća se ropstvom i poniženjem”. 
 
Imenovanje ulica i gradskih trgova je važan dio urbanog planiranja i odražava povijest, kulturu i vrijednosti jednog grada ili regije, posebno Prizrena, drugog po veličini grada na Kosovu. 
 
Na Kosovu osim u Prizrenu i u Peći je ulica nazvana po Aliji Izetbegoviću, a u njegovu čast, u Republici Turskoj oko 50 javnih institucija nosi ime po Aliji Izetbegoviću. 
 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Poginule tri osobe dok su gledale utrku automobila u Prizrenu

Kosovo: Devet osoba ozlijeđeno u eksploziji ručne bombe na tržnici u Prizrenu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'