Svijet     | 30.12.2022. 14:19 |

Italijansko pozorište otkazalo nastup ruskog plesača s Putinovim tetovažama

FENA Internet

RIM, 30. decembra (FENA) – Italijansko pozorište je u petak otkazalo predstavu istaknutog ruskog plesača koji ima tri tetovaže predsjednika Vladimira Putina na grudima i ramenima, reagujući na online proteste zbog planiranog nastupa umjetnika.

 

Predstava Sergeja Polunjina od 28. do 29. januara u milanskom teatru Arcimboldi otkazana je "zbog hitne kampanje (protiv nje) na internetu i društvenim mrežama", objavilo je pozorište na svojoj web stranici.

Polunjin je trebao glumiti u baletu "Rasputin - Plesna drama", koji je prvobitno bio zakazan za 2019. godinu, i više puta je odgađan zbog pandemije COVID-19.

Pozorište je saopćilo da je otkazivanje predstavljalo čin "političke i moralne odgovornosti", s obzirom na "klimu tenzija i prijetnji". Glasnogovornica je rekla da je pozorište bilo podvrgnuto kampanji putem e-maila, kao i mnogim negativnim porukama na internetu.

Arcimboldi navodi je da je čvrsto protiv rata u Ukrajini i  ističe da je priređivao predstave ruske disidentske grupe Pussy Riot i ukrajinskih umjetnika.

Polunjin, jedno od najvećih imena u svijetu plesa i bivši direktor Kraljevskog baleta u Londonu, rođen je u Ukrajini, ali je rusko državljanstvo stekao 2018. 

U septembru, dok je bio na turneji po Uzbekistanu, izveo je ples u vojnoj uniformi za poginule ruske vojnike, zadobivši ukor od uzbekistanskih vlasti, koje su saopćile da je odstupio od dogovorenog programa.

Nastupi ruskih umjetnika i ruska umjetnička djela postali su kontroverzni na Zapadu, nakon vojne kampanje Moskve protiv Ukrajine, koja je počela 24. februara.

U Milanu je operna kuća La Scala izbacila ruskog dirigenta Valerija Gergijeva nakon što nije osudio invaziju, ali je ostala pri odluci da sezonu 2022-2023. godine otvori ruskim djelom "Boris Godunov", prenosi AP.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Meloni zahvalila Tunisu na naporima u borbi protiv trgovaca ljudima

Tajani pozvao Izrael da prekine vojne operacije u Pojasu Gaze

Tajani: Italija je otvorena za nove sankcije izraelskim neprijateljima

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana