Bosna i Hercegovina     | 24.12.2022. 12:16 |

Protesti budžetskih korisnika na Sonom trgu u Tuzli

FENA Edin Skokić, Foto: Protesti na Sonom trgu u Tuzli

TUZLA, 24. decembar (FENA)  - Na Sonom trgu u Tuzli danas su održani mirni protesti radnika koji plate i naknade dobijaju iz budžeta Tuzlanskog kantona. Povod za proteste je, kako su naveli, odbijanje Vlade TK da isplati jednokratnu novčanu pomoć u iznosu 1.080 KM. 

- Premijer Irfan Halilagić nas je pozvao na sastanak u ponedjeljak. Naravno da ćemo se odazvati sastanku, možemo pregovarati svaki dan, jer sindikat nije za proteste i štrajkove. Nadamo se da će ovoga puta ponuda Vlade TK biti prihvatljiva jer je prethodna bila neprihvatljiva što govori i današnji skup, odnosno nezadovoljstvo radnika - kaže Sumedin Kulović, predsjednik Samostalnog sindikata radnika osnovnog obrazovanja i odgoja TK.

Budžetski korisnici traže i povećanje plata, ali su im iz Vlade TK poručili kako o povećanju plata mogu pregovarati u aprilu 2023. godine. 

Isplatu jednokratne novčane pomoći ranije su tražili i radnici uposleni u zdravstvu TK koji su zakazali generalni štrajk za 31. decembar.

Naredno okupljanje radnika koji plate i naknade dobijaju iz budžeta Tuzlanskog kantona moglo bi se dogoditi 30. decembra kada će Skupština TK na sjednici usvajati prijedlog budžeta za 2023. godinu. 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Federalni ministri odali počast ubijenoj mladosti u Tuzli

Danas komemorativno obilježavanje Dana sjećanja na žrtve zločina na tuzlanskojKapiji

Tuzlaci uživali prvog dana Sajma kafe i čokolade

Promo

Brzo i jednostavno upravljajte sredstvima na kartici i dopunjavajte je iznosom koji vi želite

Sveobuhvatna zdravstvena usluga i njega za majke i djecu u centru izvrsnosti ASA Bolnice

Vodeći svjetski ekspert za dijasporu iz Londona stiže u Mostar