Bosna i Hercegovina     | 24.12.2022. 12:16 |

Protesti budžetskih korisnika na Sonom trgu u Tuzli

FENA Edin Skokić, Foto: Protesti na Sonom trgu u Tuzli

TUZLA, 24. decembar (FENA)  - Na Sonom trgu u Tuzli danas su održani mirni protesti radnika koji plate i naknade dobijaju iz budžeta Tuzlanskog kantona. Povod za proteste je, kako su naveli, odbijanje Vlade TK da isplati jednokratnu novčanu pomoć u iznosu 1.080 KM. 

- Premijer Irfan Halilagić nas je pozvao na sastanak u ponedjeljak. Naravno da ćemo se odazvati sastanku, možemo pregovarati svaki dan, jer sindikat nije za proteste i štrajkove. Nadamo se da će ovoga puta ponuda Vlade TK biti prihvatljiva jer je prethodna bila neprihvatljiva što govori i današnji skup, odnosno nezadovoljstvo radnika - kaže Sumedin Kulović, predsjednik Samostalnog sindikata radnika osnovnog obrazovanja i odgoja TK.

Budžetski korisnici traže i povećanje plata, ali su im iz Vlade TK poručili kako o povećanju plata mogu pregovarati u aprilu 2023. godine. 

Isplatu jednokratne novčane pomoći ranije su tražili i radnici uposleni u zdravstvu TK koji su zakazali generalni štrajk za 31. decembar.

Naredno okupljanje radnika koji plate i naknade dobijaju iz budžeta Tuzlanskog kantona moglo bi se dogoditi 30. decembra kada će Skupština TK na sjednici usvajati prijedlog budžeta za 2023. godinu. 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

U Francuskoj sedmi dan protesta zbog reforme penzionog sistema

Praznično ozračje na ulicama Tuzle

Lugavić: Realizirat ću najznačajnije aktivnosti za budući razvoj Tuzle (VIDEO)

Promo

Podrška Telemach fondacije međunarodnom matematičkom kampu Maths Beyond Limits – Balkans

Klas svoj 'Penzioner' hljeb vratio na cijenu od 1 KM

Večer s Alfa Therm u Code Hub-u Mostar krajem mjeseca