Bosna i Hercegovina     | 22.12.2022. 10:27 |

KS dobija prvi Dnevni centar za djecu s poteškoćama u razvoju na području Novog Sarajeva

FENA Saopćenje, Foto/ Opcina Novo Sarajevo

SARAJEVO, 22. decembra (FENA) - Direktorica Udruženja "Dajte nam šansu" Ines Kavalec i direktor firme Džekos d.o.o. potpisali su u prostorijama Općine Novo Sarajevo Ugovor o izvođenju prve faze radova na rekonstrukciji objekta - vrtića Ciciban u cilju otvaranja Dnevnog centra za osobe sa poteškoćama u razvoju. 

Nakon što je izrađena projektna dokumentacija i nakon što je Općina Novo Sarajevo izdala građevinsku dozvolu, Udruženje "Dajte nam šansu" je pokrenulo proceduru ugovaranja izvođenja prve faze radova u vrijednosti od 600.000 KM. 

Sredstva za sufinansiranje prve faze radova obezbijedili su isključivo Općina Novo Sarajevo sa 100.000 KM i Vlada Kantona Sarajevo sa 250.000 KM, dok je preostali iznos obezbijedio privatni donator, Hifa Petrol kojeg je osiguralo Udruženje "Dajte nam šansu". 

Današnjem potpisivanju ugovora prisustvovali su načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović, ministar finansija Kantona Sarajevo Davor Čičić i vlasnik fimre Hifa Petrol Hajrudin Ahmetlić. 

Tom prilikom, načelnik Tanović istakao je da je Općina uz podršku Općinskog vijeća donijela odluku kojom su obezbijeđena grant sredstva u iznosu od 100.000 KM za rekonstrukciju devastiranog objekta vrtića Ciciban za potrebe uspostave prvog Dnevnog centra za osobe s poteškoćama u razvoju. 

- Općina Novo Sarajevo je od početka uključena u sve aktivnosti vezane za realizaciju ovog projekta, do sada su ispoštovane sve predviđene procedure, a potpisivanjem današnjeg ugovora došli smo do realizacije prve faze radova na adaptaciji objekta. Objekat se nalazi na području Novog Sarajeva, ali će ga koristiti sva djeca sa Kantona Sarajevo i šire, čime je značaj uspostave istog još od većeg značaja, kako za ovu lokalnu zajednicu tako i Kanton - istakao je Tanović. 

Direktorica Udruženja "Dajte nam šansu" Ines Kavalec poručila je svim roditeljima koji imaju djecu s poteškoćama u razvoju da nisu sami i da će njihova djeca imati mjesto gdje će se adekvatno educirati i provoditi svoje vrijeme, a da će oni moći stati u red i potražiti zaposlenje. 

Nakon dugo godina Kanton Sarajevo će sredinom naredne godine na području općine Novo Sarajevo dobiti prvi Edukativni dnevni centar za djecu i osobe s poteškoćama u razvoju, kao i za onu djecu koja su godinama na čekanju. Okvirno je planirano da u objektu borave djeca od predškolskog uzrasta do onih koji su napunili 18 godina, kao i ona djece koja trebaju cjelodnevni boravak i dodatnu stručnu podršku, saopćeno je iz Općine Novo Sarajevo. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Općina Novo Sarajevo izradila E-registar

MUP KS i Općina Novo Sarajevo potpisali sporazum o saradnji u oblasti zaštite i spašavanja

Usvojen Budžet Općine Novo Sarajevo za 2024. u iznosu 45.210.000 KM

Promo

M:tel pretplata tarife sada imaju tri puta više neta

M:tel uvećao dobit u 2023. za više od 250 milijuna KM

Pobjednici m:tel App natjecanja putuju na Regionalni izazov u Beogradu