Bosna i Hercegovina     | 20.12.2022. 15:17 |

Članovi Odbora za dijalog iz Goražda poručili da se sve žrtve moraju poštovati

FENA Elma Geca, Foto: Elma Geca

GORAŽDE, 20. decembra (FENA) - Članovi Odbora za dijalog koji djeluje pri Memorijalnom centru Potočari – Srebrenica, borave u dvodnevnoj posjeti Goraždu. Naglašavaju da obilaskom znamenitosti i memorijala na području Goražda žele uputiti poruku da se sve žrtve moraju poštovati.

- Želimo poslati poruku da poštujemo sve žrtve bez obzira da li se radi o bošnjačkim, srpskim, hrvatskim ili bilo kojim drugim, da li se radi o žrtvama iz proteklog rata, iz Drugog svjetskog rata i slično. Mi pokušavamo da na taj način odamo počast svim žrtvama i tražimo da se poštuju sve žrtve na osnovu onoga što je presuđeno i dokazano na sudovima. Danas smo ovdje da bismo obišli memorijale Goražda - kazao je član Odbora za dijalog Memorijalnog centra Potočari – Srebrenica Almir Salihović.

Posjetu Goraždu članovi Odbora za dijalog započeli su prisustvom na javnoj tribini, a nastavljena je obilaskom Zavičajnog muzeja, "mosta ispod mosta te postavke u Omladinskoj ulici.

-Želim uputiti selame svim Goraždanima i Goraždankama a posebno majkama koje su izgubile svoje najmilije. Poručujem im da ne smijemo zaboraviti i da se moraju malo više aktivirati da dokažu ono što se desilo. Znam da je Goraždu bila namijenjena ista sudbina kao i Srebrenici, krvarili su isto kao i mi, ali nisu morali izaći iz svojih kuća i to je jedina razlika. Ostali su i opstali na ovim prostorima i želim im puno sloge i zdravlja uz poruku da nikad ne zaborave ono što im se desilo - kazala je predsjednica udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa“ Munira Subašić.

Članovi Odbora za dijalog razgovarali su i sa Slavkom Klisurom, autorom stihova na Spomeniku ubijenoj djeci Goražda gdje su im odali počast.

Program je nastavljen obilaskom Memorijalne šume 8372 na Posestri, a sutra je planirana posjeta Kantonalnoj bolnici u Goraždu, obilazak spomen kompleksa Rorovi te spomenika britanskim vojnicima. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Hurtić u posjeti Turskoj: Građani BiH daju veliki doprinos turskoj privredi

Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti BPK posjetili kompaniju 'Emka-Bosnia'

Isak posjetio Ministarstvo unutrašnjih poslova USK

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel