Ekonomija     | 20.12.2022. 09:20 |

Švicarski doprinos od 9,7 miliona franaka  za Regionalni Challenge fond

FENA Dragan Vuković, Foto: challenge fond

SARAJEVO, 20. decembra (FENA) - Švicarska se pridružila Regionalnom Challenge fondu sa 9,7 miliona CHF za finansiranje projekata kooperativne obuke na zapadnom Balkanu: u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.

Obim Fonda od 39 miliona eura, dobijen finansijskim doprinosom Vlade Njemačke, povećat će se na oko 49 miliona eura zahvaljujući doprinosu Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC).

Kako napominju iz Ambasade Švicarske u BiH, Regionalni Challenge fond (RCF) je finansijski instrument osmišljen za povećanje zapošljivosti učenika srednjih strukovnih škola ponovnim uvođenjem pristupa kooperativne obuke u ekonomije zapadnog Balkana.

RCF potiče konkurentnost poduzeća finansiranjem ulaganja u opremu i infrastrukturu za odabrane projekte kooperativne obuke koji se provode kroz partnerstva između institucija za strukovno osposobljavanje i poduzeća.

Švicarska podržava zemlje partnere u strukovnom obrazovanju i integraciji mladih ljudi na tržište rada, a RCF će nadopuniti i poboljšati rezultate švicarskih bilateralnih programa u regiji, dok će iskustvo i mreže švicarskih programa u regiji biti na raspolaganju ovom fondu.

Bespovratna sredstva dodjeljuju se kroz regionalni natječaj.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo