Bosna i Hercegovina     | 19.12.2022. 11:24 |

Programi finansijske konsolidacije i rekonstrukcije KBZ-a i OBT proslijeđeni i Vladi FBiH

FENA Vehid Begunić, Foto: Vehid Begunić/arhiva

ZENICA, 19. decembra (FENA) - Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je krajem prošlog mjeseca Program finansijske konsolidacije i rekonstrukcije Kantonalne bolnice Zenica, a isti program za Opću bolnicu Tešanj usvojilo je Općinsko vijeće Tešnja, koje je i osnivač te bolnice.

Kantonalna vlada se tom prilikom obavezala zaključkom po kojem će u naredne dvije godine za zeničku bolnicu izdvojiti po dodatna tri miliona KM, dok će Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u naredne tri godine uplatiti 23.000.000 KM, a po Odluci o konsolidaciji i restruktuiranju bolnica u FBiH.

To znači da će KBZ u naredne tri godine dobiti dodatnih 29.000.000 KM. Direktor KBZ-a Rasim Skomorac ističe kako su, nakon usvajanja tog programa na Vladi ZDK, o tome obavijestili i Vladu FBiH te će otvoriti i “namjenski račun na koji će im biti uplaćivana sredstva”.

-Programom je definisan utrošak tih sredstava, koja će nam Vlada FBiH uplaćivati po realizaciji projekata koje smo planom naveli. Dio sredstava, oko 2,5 miliona KM, bit će utrošen za vraćanje dugova prispjelih do 31. decembra 2021. godine. Sva ostala sredstva bit će utrošena za nabavku potrebne opreme te građevinske radove, kojima ćemo osigurati bolji kvalitet usluga te bolji komfor za pacijente i zaposlenike - izajvio je Skomorac za Fenu.

Sredstva će im, podvlači, biti podrška u ispunjavanju određenih obaveza te za osiguranje likvidnosti poslovanja, a što je i krajnji cilj ovog programa. Novac koji će im doznačiti Vlada ZDK bit će utrošen za edukacije doktora, njihove specijalizacije i subspecijalizacije.

-Mi svake godine imamo oko 70 doktora na specijalizaciji, što je zaista veliki trošak, ali se mora zanavljati kadar. Ova će nam sredstva od Vlade ZDK omogućiti da nastavimo s edukacijom medicinskog osoblja, a da redovno izmirujemo plaće i druge obaveze iz kolektivnog ugovora prema zaposlenim - navodi Skomorac.

Nažalost, dodaje, nisu u mogućnosti osigurati isplatu jednokratne novčane pomoći u iznosu od 1.080 KM, a što je bez plaćanja doprinosa, svojom Uredbom omogućila Vlada FBiH. KBZ, ističe, nema potrebnih, dodatnih oko dva miliona KM za tu namjenu, zbog čega je Upravni odbor te ustanove uputio dopis osnivaču, Vladi ZDK koja će sredstva za ovu namjenu osigurati za sve budžetske korisnike. Zaposlenici KBZ-a novac za plaće ne dobijaju iz budžeta ZDK.

Program finansijske konsolidacije i rekonstrukcije OBT, napominje direktor Omer Bedak, dobio je podršku Općinskog vijeća. FBiH će za tu bolnicu doznačiti 3.000.000 KM.

-Mi ćemo u naredne tri godine dobijati po million KM, a planom je predviđeno da u prve dvije godine izmirujemo obaveze prema dobavljačima. Zbog povećanih troškova liječenja pacijenata od Covida-19, trenutno imamo neizmirenih oko 1.700.000 KM. Ostatak ćemo novca utrošiti za investicije, odnosno opremanje još jedne operacione sale te za proširenje Urgentnog bloka, što nam je neophodno. To još nismo u potpunosti razradili planom, ali imamo vremena, jer ćemo, kao što sam kazao, prve dvije godine vraćati dugove - kaže Bedak za Fenu.

Ističe kako za ovu namjenu te u sklopu ovog plana, za razliku od KBZ-a, neće dobiti dodatna sredstva iz budžeta ZDK-a, ali ni iz budžeta Općine Tešanj. Tešanjska bolnica nema neizmirenih obaveza prema zaposlenim niti prema fondovima PIO/MIO i zdravstvenog osiguranja.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Epidemiološka situacija stabilna, ali zenička bolnica preventivno uvela blaže redukcije posjeta

Počinje izrada registara imenovanih u upravljačke strukture i zaposlenih u javnom sektoru ZDK

Počinju radovi na proširenju Koronarne jedinice u Kantonalnoj bolnici Zenica

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo