Bosna i Hercegovina     | 16.12.2022. 17:26 |

Kovačević: Nova Vlada ZDK-a bit će imenovana do Nove godine

FENA Vehid Begunić, Foto: Vehid Begunić

ZENICA, 16. decembra (FENA) – Nova Vlada Zeničko-dobojskog kantona, kojom bi trebala predsjedavati Amra Mehmedić iz Zenice, ipak neće moći biti imenovana prije katoličkog Božića, ali hoće do Nove godine - izjavio je Feni predsjedavajući Skupštine ZDK-a Dejan Kovačević.

Prvobitno je druga sjednica novog saziva kantonalne skupštine trebala biti održana 21. ili 24. decembra, ali je potrebno dodatno vrijeme nakon što je mandatarka Mehmedić, koju je kao nestranačku kandidatkinja predložila Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović Fuad, danas na potvrdu predsjedavajućem Skupštine dostavila prijedlog sastava buduće vlade tog kantona.

-S obzirom da imamo obavezu da do kraja godine usvojimo i finansijske dokumente - Odluku o privremenom finansiranju te finansijske planove Zavoda zdravstvenog osiguranja i Službe za zapošljavanja ZDK za 2023. godinu, potrebno je zastupnicima ostaviti vrijeme za ulaganje amandmana. Sjednica Kolegija bit će u srijedu, 21. decembra, a sjednica Skupštine će najvjerovatnije biti 27. decembra. To ćemo tek dogovoriti na kolegiju stranaka, ali do Nove godine imat ćemo i novu Vladu ZDK i usvojene finansijske dokumente - ustvrdio je Kovačević.     

Osim mandatarke Mehmedić, koja bi tako trebala postati prva premijerka ZDK-a, Vladu ZDK-a trebali bi činiti sljedeći ministri: Samir Šibonjić iz Zavidovića (privreda, NES), Dženana Čišija iz Visokog (finansije, DF), Vinko Marić iz Žepča (poljoprivreda, vodoprivreda i šumarstvo, BHI-KF), Benjamin Sinanović iz Zavidovića (unutrašnji poslovi, SDP BiH), Boško Jefić iz Zenice (obrazovanje, nauka, kultura i sport, SDP BiH), Danijel Pašić iz Tešanja (prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštita okoline, SDPBiH), Tanja Radoš-Kisić iz Žepča (zdravstvo, HDZ BiH), Ibrahim Smajić iz Zenice (boračka pitanja, DF), Zlatko Jelić iz Usore (rad, socijalna politika i izbjeglice, HDZ) te Edin Hasaničević iz Tešnja (pravosuđe i uprava, Naša stranka).

Zanimljivo je kako ministarsku poziciju u Vladi ZDK, iako im je prvobitno bilo namijenjeno Ministarstvo zdravstva, neće imati kandidati Naroda i pravde, koji kao i DF te HDZ BiH, imaju po tri zastupnika u Skupštini.

Osim prve premijerke na čelu ZDK-a, druga je zanimljivost da će nova kantonalna vlada ako bude potvrđena na sjednici Skupštine, imati tri žene, nakon što je prethodna svoj četverogodišnji mandat okončala sa samo jednom ženom (Azra Sinanović, NES), a vlada prije nje bez ijedne žene u svom sastavu.

To znači da ni ovoga puta neće biti ispoštovana obaveza zastupljenosti žena s minimalno 40 posto ministarskih pozicija, jer Vlada ZDK ima deset ministarstava te premijera ili, u ovom slučaju, premijerku.

Također, Jelić je jedini ministar koji je član i aktuelne Vlade, u kojoj obnaša funkciju ministra privrede.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vlada ZDK zadovoljna stanjem sigurnosti i najavljuje podršku policiji

Sredstvima EU obnovljena i dograđena zgrada Općinskog suda u Zenici

Vlada ZDK odobrila tri miliona za specijalizacije ljekara KBZ-a, za mamograf u Visokom 250.000 KM

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom