Kultura     | 14.12.2022. 12:11 |

Finalizacija aplikacije "ARTsee: Brusa bezistan" za osobe sa poteškoćama u razvoju

FENA Saopćenje, Foto/ Artsee:Brusa bezistan

SARAJEVO, 14. decembra (FENA) - Finalne aktivnosti projekta "ARTsee: Brusa bezistan", namijenjen osobama s teškoćama u razvoju bit će provedene u decembru u depadansu Muzeja Sarajeva.

Projekt se sastoji od informacijskih i senzorno prilagođenih digitalnih sadržaja, koje je napravila Aida Šarac Berbić, koji se koriste putem oblika asistivne tehnologije pod nazivom „ARTsee“.

Za aplikaciju je selektovano pet eksponata sa stalne postavke Brusa bezistana: telalski doboš, ibrik, drvene nanule, pegla na žar i Jevrejska menora, koji su interpretirani putem animacije, zvuka i teksta.

Autorica animacija muzejskih eksponata je grafička dizajnerica Amra Mahmutović, dok su tekstualni sadržaji izrađeni u saradnji sa osobama s teškoćama u razvoju.

Cilj projekta je omogućavanje veće pristupačnosti sadržajima i značenjima kolekcije Muzeja Sarajevo za osobe s teškoćama u razvoju i dodatna motivacija ciljne grupe na posjetu muzeju. Finansijsku podršku projektu dalo je Ministarstvo kulture i sporta KS.

Aplikacija se može besplatno skinuti ako se u tražilicu Google Play Store-a ukuca „ARTsee UGBIH“. Na ovaj način moguće je aplikaciju koristiti i iz udobnosti svog doma.

(FENA) D. Ć.

Vezane vijesti

U Brusa bezistanu izložba o nastanku Sarajeva - 'Utemeljitelj'

Promo

M:tel: Veliko NBA finale je tu, pratite ga uz m:tel!

Zvjezdani glamur impresivnih modela iz m:tel ponude

Raiffeisen banka investira u novu budućost