Bosna i Hercegovina     | 12.12.2022. 19:52 |

Izetbegović: Formiranje snažnog probosanskog bloka nema alternativu

FENA Aida Kovač, Foto: Hazim Aljović

SARAJEVO, 12. decembra (FENA) - Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je na pres-konferenciji nakon sjednice stranačkog Predsjedništva kazao kako su konstatovali da su ostvarili većinu postavljenih izbornih ciljeva i sa osvojenim brojem glasova potvrdili se kao pobjednička i najjača politička stranka u BiH.  

- S obzirom na broj mandata koje smo osvojili, bez SDA nije moguće uspostaviti stabilne, moguće je uspostaviti parlamentarne većine, ali nije moguće uspostaviti stabilne parlamentarne većine, niti tijela izvršne vlasti na nivou BiH, u Federaciji i u većini kantona - naveo je Izetbegović.

Ponovio je da je formiranje snažnog probosanskog bloka stvar koja nema alternativu.

Po njegovim riječima, samo formiranje jedne široke probosanske koalicije može pružiti sigurnost za mandat u koji ulazimo.

- Sve ostalo direktno otvara prostor političkim snagama koje su suprotstavljene interesima države, njenih građana i čije smo djelovanje gledali prethodne četiri godine - kazao je lider SDA.

- Stranke Osmorke su preuranjeno krenule ka pravljenju koalicija, prije završetka izbornog procesa. Imaju i dogovore sa HDZ-om i sa SNSD-om i mi tražimo da se javnosti predoči precizno šta su to prihvatili pa su odobrovoljili HDZ i SNSD, šta su obećali, kakve promjene u pogledu Ustava i Izbornog zakona, NATO puta BiH, projekata gasifikacije, projekata izgradnje hidroelektrane Buk Bijela na Drini, izgradnje aerodroma u Trebinju, zatim  reformi Javnog RTV servisa, Obavještajno-sigurnosne agencije, CIK-a  i slično - naveo je Izetbegović.

Očekujemo, kaže on, da se brzo konstituira Dom naroda Parlamenta FBiH te da se izvrši izbor predsjednika i dva potpredsjednika FBiH, kako bi se u što kraćem roku otpočelo s formiranjem Vlade FBiH.             

- Postoje teze da će SDA nešto da blokira. SDA neće ništa blokirati. Bolokirat će eventualno oni koji vlast žele formirati pravnim i političkim nasiljem, ne poštujući volju kluba Bošnjaka u Domu naroda Federacije BiH - naveo je lider SDA.

Istaknuo je da se treba držati Ustava, zakona, volje birača i sve će biti u redu.

Kaže da je imao niz sastanaka i komunikacija na druge načine skoro sa svim iz "Osmorke", ali nije želio govoriti s kim se vidio i o čemu je razgovarao.

- Neka to ostane među nama - naveo je on.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li će, ukoliko SDA ode u opoziciju, on podnijeti ostavku, Izetbegović je kazao da on nije izgubio mnogo glasova, te da je ostvario svoj najbolji rezultat.

- Ranije sam imao 34 posto podrške, 36 posto, a ovaj put više od 37 posto podrške. Ali ne mogu se ja izboriti protiv 11, jednostavno to nije moguće - naveo je lider SDA.  

Kaže da nema namjeru podnositi ostavku, niti ima uopšte takvih naznaka nekog nezadovoljstva unutar stranke.

- Dapače, ljudi smatraju da sam ja svojom energijom u kampanji kroz dva mjeseca pomogao da se stranka nanovo podigne. Ukoliko bi bilo takvih glasova, ja bih o tome ozbiljno razmislio - odgovorio je Izetbegović.

Odgovarajući na pitanje u vezi s tim da neke političke partije neće sa SDA, on je postavio pitanje kakva je razlika između pozicije SDA i HDZ kada je u pitanju Federacija BiH.

Po njegovim riječima, HDZ je nezamjenjiv, jer ima potreban broj ruku u hrvatskom klubu u Domu naroda Federacije. SDA je nezamjenjiva jer ima to isto u bošnjačkom klubu.

- Šta je onda razlog da se stranke poput SDP-a, NiP-a i slično opredijele za HDZ, a ne za SDA - kazao je Izetbegović.

Lider SDA je, između ostalog, kazao da su mnogima "stali na put".

- SNSD je imao svoje planove, nismo dopustili da se ostvare. HDZ je imao svoje planove, nismo dopustili da se ostvare. Međunarodna zajednica je imala svoje planove, za Izborni zakon, za izmjene Ustava, mi to nismo prihvatili. Ja pitam javnost jesmo li trebali ove tri stvari prihvati. Da li je SDA bila u krivu, jesmo li mi na taj način zaslužili da budemo odbačeni - upitao je Izetbegović.

Kazao je i da je SDA stala na put pretjeranim ambicijama pojedinaca unutar same SDA.

- Stali smo na put lobijima, poput kladioničarskog, htjeli smo da ih oporezujemo. Naravno da će se svetiti. Pa smo stali na put lobiju koji je htio da presječe svaki potok i rijeku u BiH, pa smo to zaustavili - naveo je, između ostalog, Izetbegović.

Stali smo, dodao je on, na put tim lobijima, "i naravno da se stvorio jedan  front protiv SDA".

- Ne tvrdim ni da je sve sa nama i sa mnom stoprocentno u redu. Možda smo i mi napravili neku grešku, ali ne mislim da je bilo strateških grešaka. Mislim da smo se svaki put borili za korist države, građana. Svakako ćemo i sebe preispitivati. Nije dovoljno reći drugi su krivi. Niko nije savršen. Preispitivat ćemo se - kazao je lider SDA.  

Na novinarsko pitanje šta će se desiti ukoliko Ustavni sud kaže da su neustavne odluke koje je donio visoki predstavnik, Izetbegović je odgovorio da "idemo sve ispočetka, po starim pravilima".

- Imali smo izbore, gospodin Schmidt je onu noć donio, u momentu kad su se završavali izbor,i nova pravila. Prema tome, možemo se vratiti na stara pravila i formirat vlast u skladu sa starim pravilima - rekao je Izetbegović.

  

     

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

SDP, NS i NiP - FTV će biti servis građana, a ne SDA ili bilo koje stranke

SDA o gašenju progama FTV-a: Nedopustiv atak na dio javnog medijskog servisa BiH 

Izetbegović: Podrška Rezoluciji je pitanje istine, humanosti i podrške porodicama žrtava

Promo

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!

M:tel: Svjetski dan telekomunikacija i informacijsko društva - Digitalne inovacije za održivi razvoj

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli