Bosna i Hercegovina     | 13.12.2022. 10:15 |

Mobilna biblioteka 'Molly' već 13 godina donosi radost podrinjskoj djeci

FENA Kadira Šakić, Foto: Kadira Šakić

SREBRENICA, 13. decembra (FENA) - Na području srednjeg Podrinja već trinaest godina djeluje pokretna biblioteka "Molly" koja donosi radost podrinjskoj djeci. Raspolaže s tri i po hiljade knjiga različitih naslova i uglavnom su to naslovi koji se koriste od prvog do devetog razreda po nastavnom planu i programu FBiH.

Koordinator organizacije Muslim Aid Sarajevo i bibliotekar Nerzudin Hajdarević kaže da su u realizaciju tog projekta ušli potaknuti činjenicom da područne škole centralnog Podrinja i istočne Bosne nemaju ni minimalan broj knjiga za formiranje školske biblioteke, a udaljene su i do 25 kilometara od najbližeg većeg grada i centralnih škola.

- Prilikom rada s djecom uvidjeli smo da djeca slabo raspolažu s knjigama, njihove škole nažalost nisu adekvatno opremljene, a pogotovo područne škole srednjeg Podrinja. Razgovarao sam s predstavnicima osnovnih škola i dobio punu podršku, nakon čega smo uradili projekt. Na adresu Ministarstva obrazovanja poslali smo zahtjev za rad biblioteke i odmah su nam odgovorili pozitivno. Kupili smo kombi vozilo i opremili ga knjižnim fondom lektira od prvog do devetog razreda - ispričao je za Fenu Hajdarević.

Realizacija projekta je počela 2010./2011. godine na području Zvornika, Milića, Vlasenice, Bratunca i Srebrenice.

- Imali smo oko 37 škola koje su izrazile želju i potrebu za uslugama pokretne biblioteke. Od tada smo startali i danas radimo neprekidno. Sredstva i troškove biblioteke osigurava organizacija Muslim Aid koja je i oformirala biblioteku – naveo je Hajdarević.

Ističe kako u ovoj školskoj godini imaju oko 20 škola koji su korisnici mobilne biblioteke.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu