Bosna i Hercegovina     | 12.12.2022. 14:35 |

U BPK-u Goražde uskoro integrisani informacioni sistem u zdravstvu

FENA Elma Geca, Foto: Elma Geca

GORAŽDE, 12. decembra (FENA) – Zavod zdravstvenog osiguranja Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde provodi neophodne aktivnosti na uvođenju integrisanog informacionog sistema u zdravstvo.

Direktor Zavoda Salem Halilović napominje da je finansijskim planom ove ustanove, u ovoj godini planirano 260.000 KM u te svrhe, ali da je procedura potrajala.

- Tek prije nekoliko dana potpisan je ugovor sa kućom koja je odabrana putem javnog poziva za izvođenje tih radova i kako su nas obavijestili, oni su spremni odmah početi s konkretnim poslovima na izradi ovog informacionog sistema, tako da će to vrlo brzo, za mjesec i po do dva, zaživjeti u određenim segmentima – kazao je Halilović.

Govoreći o prednostima uvođenja ovog sistema, on je između ostalog naglasio da će to značiti uvezivanje institucija, počev od Vlade BPK i Ministarstva zdravstva, Zavoda za javno zdravstvo, Zavoda zdarvstvenog osiguranja, domova zdravlja i svih ambulanti porodične medicine, Kantonalne bolnice i svih apoteka.

- Dakle, bit će uvezani svi segmenti kojih se tiče zdravstvo na području BPK Goražde a takođe biće uvedena elektronska zdravstvena legitimacija za sve naše osiguranike. Mi već imamo 5.000 elektronskih zdravstvenih legitimacija obezbjeđenih od ranije i nabavit ćemo odmah još oko 15.000, da imamo za sve osiguranike. To takođe znači i uvođenje elektronskih zdravstvenih kartona, elektronskih uputnica, kao i tzv. e-čekaonice i očekujemo da će sve to zaživjeti u narednoj godini - precizirao je on.

Napomenuo je da će BPK Goražde biti među pet kantona u kojima je uveden ovaj sistem, koji ima niz prednosti.

-Iskustvo kantona koji su uveli ovaj informacioni sistem je da će uštede za fond Zavoda zdarvstvenog osiguranja BPK iznositi od 20 do 30 posto na godišnjem nivou i to su sredstva koja ćemo moći u dogovoru sa zdravstvenim ustanovama, Vladom i upravnim odborom rasporediti u neke druge svrhe. S druge strane, mislim da će naši osiguranici imati jednu komociju kada su pitanju zdravstvene usluge, prije svega će uštediti njihovo vrijeme s obzirom da će imati manje potrebe da hodaju. Cllj ovog sistema je u svim njegovim segmentima, gotovo u potpunosti eliminisati papirnu dokumentaciju - kazao je direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK Goražde.   

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Rekordan budžet ZZO BPK u ovoj godini, planirana veća sredstva po brojnim osnovama  

U zdravstvenim ustanovama BPK od početka naredne godine bez papirnih recepata

Potpisan ugovor: Građani BPK Goražde zdravstvene usluge mogu dobiti u Općoj bolnici u Sarajevu

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel