Bosna i Hercegovina     | 10.12.2022. 16:19 |

Naša stranka će insistirati na principima za ulazak u vlast na državnom nivou (VIDEO)

FENA Hana Imamović, Foto: Almir Razić

SARAJEVO, 10. decembra (FENA) - Predsjednica Glavnog odbora Naše stranke Sabina Ćudić izjavila je da će ta stranka učestvovati u pregovorima o formiranju vlasti na državnom, koji bi trebali početi sljedeće sedmice, ali da će imati svoje uvjete i principe na kojima će insistirati.

Kako je izjavila na pres-konferenciji u Sarajevu nakon sjednice Glavnog odbora Naše stranke, u skladu s tim da li će principi biti ispoštovani, odredit će se o učešću u formiranju Vijeća ministara Bosne i Hercegovine jer je za njih vrlo važno potpisivanje zajedničkog programa svih učesnika u vlasti.

Istakla je da žele, između ostalih, insistirati na principima koji se tiču ubrzanja procesa evropskih integracija BiH i opredijeljenosti svih subjekta u otvaranje pregovora nakon dobijanja kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji.

Insistirat će i na principu osiguranja funkcionalnosti državnih institucija posebno onih koje su nosioci evropskih integracija, unapređenju izbornog procesa, njegovog integriteta i transparentnosti te ispunjavanje potrebnih uvjeta za povlačenje značajnih sredstava iz pretpristupnih fondova EU.

- Ukoliko ovi principi budu ispoštovani i budu uvršteni u koalicioni program na osnovu toga ćemo se odrediti u učešću u Vijeću ministara BiH - pojasnila je Ćudić.

Najavila je da će se svi zvanični prijedlozi za kreiranje tog programa s ostalim partnerima, uključujući Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ) i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), razmatrati da li su u skladu s evropskim principima.

Predsjednik Naše stranke Edin Forto kazao je danas da ta stranka želi ispuniti sva svoja obećanja, a jedno od njih je da se bez njih ne trebaju donositi odluke na bio kojem nivou vlasti posebno kada se govori o ubrzanju i odblokiraju EU puta.

Naglasio je da se za formiranje vlasti na federalnom nivou piše program o učešću u vlasti po prvi put zajedno s ostalim strankama Osmorke i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), izražavajući nadu da će taj program biti nešto što će biti mjera uspjeha jedne vlade.

Preuzmite VIDEO

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Dopuna najave događaja: Press konferencija Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!

M:tel: Svjetski dan telekomunikacija i informacijsko društva - Digitalne inovacije za održivi razvoj

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli