Bosna i Hercegovina     | 10.12.2022. 13:30 |

Macdonald: Građani žele da vlasti daju prednost njihovoj dobrobiti i prosperitetu

FENA Saopćenje, Foto/ Almir Razić

SARAJEVO, 10. decembra (FENA) - Rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini Ingrid Macdonald kazala je da je nedavno istraživanje javnog mnijenja koje su provele Ujedinjene nacije u BiH pokazuje da građani širom zemlje, u oba entiteta i Distriktu Brčko, bez obzira na izjašnjavanje, smatraju da njihova individualna prava nisu zaštićena i da bi institucije trebale učiniti više da ih zaštite. 

 

- U područjima kao što su zdravstvena zaštita, obrazovanje, zapošljavanje i zaštita okoliša, građani žele da vlasti daju prednost njihovoj dobrobiti i prosperitetu - istakla je Macdonald povodom Međunarodnog dana ljudskih prava.

Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima, podsjetila je, dio je preambule Ustava Bosne i Hercegovine.

- Kako nove vlasti širom Bosne i Hercegovine započinju svoje mandate, otvara se velika prilika za vlasti da ispune odgovornost koja im je dana, kroz obnovljeni društveni ugovor s građanima, a utemeljen na ljudskim pravima - naglasila je. 

Smatra da je to bitno za ponovnu izgradnju povjerenja u institucije i nade u bolju budućnost, sa zakonodavnim, ekonomskim i društvenim reformama koje su usmjerene na poštovanje i poboljšanje prava svih koji žive u BiH bez diskriminacije, i uključivim, participativnim procesima koji građanima omogućuju sudjelovanje u javnim poslovima.

- Obnovljeni društveni ugovor također može pomoći Bosni i Hercegovini da se nosi sa svojom bolnom prošlošću kako bi izgradila bolju zajedničku budućnost - poručila je. 

Naglasila je da je ključno slušati glas građana i nikoga ne izostaviti, niti zapostaviti.

Macdonald ističe da je civilno društvo u BiH odigralo izvanrednu ulogu proteklih godina – uključujući rad onih koji su preživjeli užasne zločine i nasilje, uključujući seksualno nasilje povezano sa sukobom, a koji su bili na čelu potrage za pravdom i istinom, novinara koji izvještavaju o korupciji, mladih koji rade na izgradnji mira i povjerenja boreći se protiv govora mržnje, ekoloških aktivista koji se bave zaštitom prirodnog bogatstva zemlje, građana koji pozivaju na inkluzivnije društvo i toliko drugih koji su napravili pozitivnu razliku.

- Tokom 2023. godine, koju će obilježiti 75. godišnjica Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, Ujedinjene nacije će se širom svijeta, i u Bosni i Hercegovini, angažirati na oživljavanju duha i slova ovog temeljnog teksta. Radujemo se što ćemo zajedno s vlastima, institucijama i građanima BiH raditi širom zemlje na očuvanju nasljeđa i važnosti Deklaracije - poručila je Macdonald.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Macdonald: Medijske slobode su od centralnog značaja za UN, ne samo u BiH nego širom svijeta (VIDEO)

Macdonald: Grubo minimiziranje i negiranje genocida i ratnih zločina široko rasprostranjen oblik govora mržnje u BiH

Nikšić i Macdonald o saradnji na prioritetnim socio-ekonomskim reformama Vlade FBiH

Promo

m:SAT  - televizija dostupna bilo gdje

Radionica Digitalne tehnike mjerenja u praksi u INTERA TP Mostar

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!