Bosna i Hercegovina     | 10.12.2022. 11:53 |

Savez samostalnih sindikata BiH: Radnička prava su ljudska prava

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. decembra (FENA) - Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava koji se širom svijeta obilježava na današnji dan, Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) podsjeća da su i radnička prava ljudska prava. 

Iz SSSBiH naglašavaju da Opća deklaracija Ujedinjenih nacija o ljudskim pravima svim ljudima osigurava pravo na rad, slobodan izbor zanimanja i na platu s kojom će radnik sebi i svojoj porodici osigurati egzistenciju dostojnu čovjeka.

- Radnička prava su ljudska prava, a mogućnost ostvarivanja ovih prava na radnom mjestu je preduslov da radnici uživaju širok spektar drugih prava, bilo ekonomskih, socijalnih, kulturnih, političkih ili drugih. Nepoštivanje tih prava podstiče nejednakost u društvu, potlačenost radnika i radnica, lošiji položaj žena, izloženost eksploataciji i općenito loš radno-pravni položaj i ekonomsko-socijalni status radnika - poručili su iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se svake godine 10. decembra, na dan kada je potpisana Opća deklaracija o ljudskim pravima 1948. godine, i kada je po prvi put u historiji čovječanstva priznato pravo svih ljudi na "život, slobodu i sigurnost bez ikakvih razlika", saopćeno je iz Službe za informiranje SSSBiH. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Institut za istraživanje genocida Kanada - Svuda u svijetu ljudska prava i pravna država su na udaru

Borrell: Udvostručit ćemo napore u pravcu podrške i zastupanja potlačenih i ugroženih

Održana konferencija 'Ljudska prava preživjelih' povodom Dana ljudskih prava

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu