Bosna i Hercegovina     | 04.12.2022. 13:25 |

Bećirović: Ako sad nije momenat za bh. ulaznicu u NATO, ne znam kad će biti

FENA Vernera Jakupović, Foto: facebook

SARAJEVO, 4. decembra (FENA) - Neizvjesno je u kom smjeru će otići geopolitička pomjeranja na međunarodnoj političkoj sceni, pa ukoliko se želi zadržati koncept euroatlantskih intergacija, konkretno Bosne i Hercegovine, na potezu su Evropska unija i Sjedinjene Američke Države.

To je na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca „Krug 99“ izjavio Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES), govoreći kao uvodničar o temi „BiH i euroatlanstke integracije - izazovi i prepreke“.

Ovu temu on je izložio u formi analize mnoštva domaćih i međunarodnih segmenata političke scene pa je između ostalog rekao da bi najvažniji korak internacionalnog faktora koji se bavi Bosnom i Hercegovinom, ne  samo zbog nje već i zbog sebe, trebalo da bude osiguravanje ulaznice Bosni i Hercegovini za članstvo u NATO savezu, i to baš u aktuelnom momentu ukrajinske krize, odnosno ruske invazije na Ukrajinu.

- Ako za to  sad nije momenat, ne znam kad će biti - kazao je između ostalog ovaj uvodničar na sesiji „Kruga 99“ napominjući da ponovni eventualni sukob u Bosni ne bi bio lokalni već evropski problem.

U slučaju „izvoza“ ukrajinske krize, idealan teren Rusiji za takvo što bio bi zapadni Balkan, smatra Bećirović čije je mišljenje također da se Rusija poigrava vlastitom sudbinom jer neće moći ostati ubuduće u postojećim granicama, prema nekim procjenama.

 - Također je bitna politička volja međunarodnih partnera za osiguranje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini za članstvo u Evropskoj uniji. Bez toga, ona neće postati članica evropskog društva taman i da ispuni svih 14 evropskih prioriteta, smatra Bećirović.

Njegov zaključak je da BiH ne smije ispoljiti politčku naivnost kao što se možda desilo prije 30 godina, pa ni kad je riječ o ulozi Njemačke, iako bh. građani percipiraju tu zemlju kao uređenu i blagonaklonu sredinu. 

Esencijalno je važno za relaksiranje političkih odnosa, ne samo za BiH već i šire, potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma između zvaničnog Beograda i Prištine, naglašava također Bećirović uz napomenu da korupcija nije najveća opasnost u BiH iako jeste jedan od teških problema, već da su to aspiracije susjednih zemalja.

Bećirović upozorava i na mađarski uticaj u komandi EUFOR-a naglašavajući da američke snage treba rasporediti kod Brčkog, u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

Proces euroatlantskih integracija BiH, zaključuje, treba ubrzati i zbog opadanja povjerenja u zemlji prema međunarodnom faktoru kao kategoriji uopšte. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Promo

Otvorena nova poslovnica Addiko Bank Sarajevo u centralnom dijelu grada

M:tel: Bez prekida u komunikaciji i za vrijeme kolapsa elektroenergetskog sustava

Konferencija Connecto 2024. u Intera Tehnološkom parku u Mostaru