Bosna i Hercegovina     | 03.12.2022. 14:37 |

Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 129

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 129

'Diplomatski zimski bazar' u Sarajevu pobudio veliko interesovanje posjetitelja

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 3. decembra (FENA) – Najveći dobrotvorni događaj u Bosni i Hercegovini - “Diplomatski zimski bazar”, čija je misija prikupljanje sredstava u humanitarne svrhe, odnosno za pomoć djeci i mladima u BiH, održava se danas u dvorani “Mirza Delibašić” u KSC “Skenderija” od 11.00 do 17.00 sati.

Ovaj nesvakidašnji događaj, koji se u glavni grad Bosne i Hercegovine 'vraća' u prvobitni format, nakon online izdanja tokom prethodnih godina usljed pandemije koronavirusa, pobudio je veliko interesovanje.

O tome svjedoči iznimno veliki broj posjetitelja, ali i izlagača, koji su na brojnim štandovima ponudili veliki izbor egzotičnih jela i pića, te unikatnih rukotvorina, suvenira i različitih artikala iz cijelog svijeta. 

Među sudionicima koji pružaju pomoć organizatorima Bazara je i nevladina humanitarna organizacija „Norveška narodna pomoć“, koja je, inače, angažirana u procesu deminiranja u Bosni i Hercegovini.

Predstavnica ove organizacije Selma Antić Feni je kazala kako su tu radi skupljanja sredstava za pomoć djeci širom BiH, podsjećajući kako se radi o humanitarnoj manifestaciji za čiju je organizaciju zaslužan Odbor koga čine predstavnici različitih ambasada.

- Danas je na Diplomatskom zimskom bazaru prisutno više od 40 ambasada i međunarodnih organizacija, te određen broj vladinih i nevladinih organizacija, kao i škola iz BiH – kazala je Antić.

Dodala je kako se na njihovom štandu nalazi velika količina promotivnog materijala čijom kupovinom posjetitelji na najneposredniji način pružaju pomoć djeci s poteškoćama u razvoju, odnosno mladima koji su lišeni osnovnih sredstava za život i školovanje ili su u stanju socijalne potrebe ili izloženi nekoj vrsti nasilja u porodici.  

Mnogi posjetitelji s oduševljenjem su se zaustavili na štandu Evropske delegacije te su se ugrijali toplim napicima, a na štandu Ambasade SR Njemačke, koja ove godine prvi put predstavlja svoje proizvode, posjetitelji kupuju praznične poklone. Veoma su popularni štandovi Norveške i Švedske, ali i mnogi štandovi lokalnih kompanija i organizacija.

Nacionalne delicije i rukotvorine nude i štandovi ostalih ambasada, a Ambasada Sjedinjenih Američkih Država organizirala je raniji dolazak Deda Mraza u Sarajevo što je izazvalo posebno oduševljneje najmlađih posjetitelja.  

Pored njemačke Ambasade, novi izlagači na bazaru su i ambasade Alžira, Azerbejdžana i Australije, kao i Jevrejske zajednice.

Podršku održavanju Bazara pruža i udruženje 'Pomozi.ba' koje i ove godine prihvata uplate kreditnih kartica i SMS donacija, a zainteresirani mogu pozivom na broj 17040 donirati 2 KM.

U sklopu dječijeg programa, djeca se zabavljaju u “escape roomu”, zidu za penjanje, naučnim eksperimentima te mnogim drugim iznenađenjima u organizaciji međunarodnih škola u Sarajevu, a Inkluzivni kutak, koji organizuje udruženje 'Dajte nam šansu', omogućio je da sva djeca, bez obzira na njihove sposobnosti, uživaju u Bazaru.

U sklopu Bazara upriličena je i aukcija koju vodi 'Pomozi.ba', a čiji će se sudionici nadmetati za vaučere za odmor i putovanja, sportske suvenire, poput potpisanog dresa Edina Džeke, šešira popularnog bosanskog pop pjevača i haljine sa Sedmice mode iz New Yorka.

(FENA) D. Ć.

Vezane vijesti

Na Diplomatskom zimskom bazaru predstavljena i Država Katar

Na Diplomatskom zimskom bazaru sakupljeno 234.000 KM za djecu i mlade u BiH

Udruženje Pomozi.ba i Diplomatski zimski bazar pokrenuli web kampanju za podršku djeci širom BiH

Promo

Održan 8. Innovation day AS Holdinga i nagrađeni najbolji inovatori

M:tel donosi bezbrižnu komunikaciju i na putovanju

Maker.ba - Savršena platforma za inovacije i kreativnost