Bosna i Hercegovina     | 02.12.2022. 12:29 |

Međunarodni dan osoba s invaliditetom - Kampanja 'Nas 15'

FENA Saopćenje

MOSTAR, 2. prosinca (FENA) - Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se 3. prosinca i to je još jedna prigoda da se naglasi njegov značaj u svakodnevnom životu. Caritas Bosne i Hercegovine, zajedno s partnerima provodi Nacionalnu kampanju podizanja svijesti pod nazivom "Nas 15" koja se organizira u okviru projekata EMPOWER i SOCIETIES 2, koje financira Europska unija.

Sukladno članku 9. Konvencije o pravima osoba s invaliditetom Ujedinjenih naroda, osobe s invaliditetom imaju pravo pristupa građevinama, putevima, prijevozima, otvorenom i zatvorenom prostoru, informacijama, komunikacijama i uslugama, kako u urbanim tako i u ruralnim područjima, podsjećaju  organizatori. 

Nažalost, navode dalje, u našoj se zemlji osobe s invaliditetom i danas, u 21. stoljeću, suočavaju s ogromnim izazovima kada je u pitanju pristup objektima, informacijama i uslugama. Zbog nepristupačnog okruženja oni ne mogu samostalno obaviti neke od najjednostavnijih aktivnosti, poput posjete muzeju i drugim kulturnim objektima, šetnje po parkovima i u prirodi, sigurnog prelaska ulice, boravka u hotelima i drugim ugostiteljskim objektima, plaćanja računa ili online kupovine i slično. Društvo im je to onemogućilo izgradnjom nepristupačnog okruženja.

Kampanja "Nas 15" je jedna od brojnih zajedničkih aktivnosti projekata EMPOWER i SOCIETIES 2 koje financira Europska unija. Projekt EMPOWER implementira Caritas Bosne i Hercegovine u suradnji s Udrugom ProReha, Udrugom Fenix, Savezom slijepih Republike Srpske i Udrugom Vedri osmijeh, dok se projekt SOCIETIES 2 realizira u pet zemalja: Bosna i Hercegovina, Srbija, Kosovo, Albanija i Crna Gora.

Projekti imaju za cilj ojačati organizacije civilnog društva koje rade s osobama s invaliditetom.

Kampanja je organizirana u virtualnom okruženju putem društvenih mreža i web stranica. Različite ilustracije na zanimljiv način prenose poruku o važnosti pristupačnosti. Društvo u cjelini treba napraviti takvo okruženje da sve osobe, bez obzira na invaliditet, u jednakim okolnostima kao i drugi, mogu živjeti dostojanstven život.

Organizatori također pozivaju svakog pojedinca da podigne svoj glas i da kaže 'da' pristupačnom okruženju za svakog čovjeka.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Udruženje kardiologa BiH-Kampanja podizanja svijesti o FH, genski poremećaj povišenih masnoća u krvi

Projekt 'Islamski i kršćanski teološki diskursi o prepoznavanju i prevenciji nasilja nad ženama'

Aktivizam je i govoriti o rodnom nasilju

Promo

United Grupa nastavila snažan rast u 2023.

M:tel: Nova Galaxy S23 serija nastavlja tradiciju najboljih telefona

Predstavljanje Zbornika radova s naučne konferencije o umjetnoj inteligenciji