Bosna i Hercegovina     | 02.12.2022. 11:49 |

Okolić učestvovao na ministarskom sastanku CEDC u Austriji

FENA Saopćenje, Foto/ Ured za odnose s javnošcu MO BiH

SARAJEVO, 2. decembra (FENA) - Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine za upravljanje resursima Mirko Okolić učestvovao je na ministarskom sastanku Centralnoevropske inicijative za odbrambenu saradnju CEDC (Central European Defence Cooperation), koji je 1. i 2. decembra održan u Kremsu, Republika Austrija.

Zajednički cilj država članica CEDC-a (Austrije, Hrvatske, Češke, Mađarske, Slovenije, Slovačke i Poljske u statusu posmatrača) je jačanje odbrambene saradnje u skladu sa odredbama evropske Zajedničke sigurnosne i odbrambene politike, a osnovni koncept je udruživanje i dijeljenje odbrambenih sposobnosti zemalja Centralne Evrope.

Prvog dana, održan je sastanak u formatu Graz i zemalja članica Zapadnog Balkana (WB) (Austrija, Bosna i Hercegovina, Albanija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija), gdje se razgovaralo o statusu regionalnih projekata.

U tom kontekstu zamjenik ministra Okolić je istakao da je Bosna i Hercegovina iskreno posvećena provođenju regionalnih projekata i da želi dati svoj konkretan doprinos.

Drugog dana u okviru CEDC+WB sastanka, kojim je predsjedavala ministrica odbrane Republike Austrije Klaudija Tanner, zamjenik ministra Okolić je pohvalio dosadašnju saradnju sa zemljama članicama CEDC-a, te iskazao zahvalnost Vijeću EU čiji je projekat za unapređenje operativnih kapaciteta deminerske jedinice OS BiH, u vrijednosti od 10 miliona eura, već u poodmakloj fazi.

Iskazao je razumijevanje i podršku inicijative CEDC-a za daljnje iskorake u regionalnom pristupu programima koji se tiču vojnog obrazovanja svih nivoa i jačanja obrazovno-obučnih kapaciteta, a koji bi omogućili kvalitetniju edukaciju, kako pripadnicima OS BiH tako i pripadnicima oružanih snaga drugih zemalja Zapadnog Balkana. U tom kontekstu Okolić je ukazao na potrebu dodatnih konsultacija i donošenja odluka u institucijama BiH, zapravo na nivoima iznad Ministarstva odbrane BiH. 

Tokom sastanka razgovaralo se i o sigurnosnim izazovima, te ekonomskim i energetskim posljedicama koje su pogodile zemlje regije, a među kojima je i BiH. U tom kontekstu Okolić je iskazao očekivanja za podršku od EU partnera, imajući u vidu preporuku Evropske komisije o dodjeli statusa kandidata Bosni i Hercegovini.

Okolić je naglasio da, uprkos nepovoljnom sigurnosno-strateškom okruženju, regionalne sigurnosne i odbrambene inicijative, uključujući i CEDC i Graz format, daju solidnu osnovu za daljnje iskorake i postizanje reformskih i integracijskih ciljeva Bosne i Hercegovine.

Pored zamjenika ministra Mirka Okolića, u delegaciji Ministarstva odbrane BiH nalazili su se i pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, stručna savjetnica Violeta Kuljanin i vojni ataše BiH u Republici Austriji brigadir Edin Bajramović, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH. 

(FENA) D. Ć.

Vezane vijesti

Ministarstvo odbrane BiH raspisalo konkurs za školovanje sedam kadeta na Vojnoj akademiji u Srbiji

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Otvaranje NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu