Bosna i Hercegovina     | 02.12.2022. 13:38 |

Info kutak u Mostaru: Na seksualno uznemiravanje se gleda kao na kompliment

FENA Nina Maslo, Foto: Branka Soldo

MOSTAR, 2. decembra (FENA) - U sklopu kampanje "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja", koju provodi UN Women BiH, u Mostaru je u petak organiziran informativni kutak u kojem su građani imali priliku razgovarati sa stručnjacima o različitim oblicima seksualnog nasilja i uznemiravanja.

Osim toga, mogli su popuniti online anketu koja propituje koliko su informisani o ovim oblicima nasilja, da li ih prepoznaju, te na koji način se ovi oblici nasilja kažnjavaju.

Nađa Hasanović, projektna koordinatorica pri UN Women BiH, istakla je kako postoji jako visoka stopa tolerancije i da se zapravo na seksualno uznemiravanje gleda kao na nešto pozitivno i kao na kompliment te da se često žene osuđuju i etiketiraju da su same pridonijele načinom oblačenja ili ponašanjem da budu seksualno uznemiravane.

- Prema istraživanju OSCE-a 28 posto žena je iskusilo seksualno uznemiravanje, a svaka treća je iskusila psihičko, fizičko ili seksualno nasilje. Znamo da je ovo jako tabuizirana tema, da je mnogo žena iskusilo seksualno uznemiravanje, ali se to još uvijek u našem društvu jako visoko toleriše, čak se na to i gleda pozitivno. Ono što je bitno je da ove teme što više dovodimo u javnost jer istraživanja pokazuju da zemlje s dugom tradicijom podizanja svijesti, javnih kampanja u kojima se priča o nasilju nad ženama zapravo imaju i više stope prijave. Znači, žene su osvještenije, postoje sistemi zaštite i žene su ohrabrene da izađu iz tih slučajeva i situacija - naglasila je Hasanović.

Dodala je kako se o silovanju, koje je najekstremnija forma seksualnog nasilja i najbrutalniji čin napada na tjelesni integritet osobe, jako malo zna.

- Ono je definisano u krivičnom zakonu entiteta i na razini države, ali znamo da se jako mali broj žena prijavi, i kada prijavi ti procesi su dugi, mukotrpni, a osude su vrlo razočaravajuće za žrtve zato što su obično izrečene sankcije vrlo niske i nekako svi imamo dojam kako sistem zaštite nije baš na zadovoljavajućem nivou - ocijenila je Hasanović.

Psihoterapeutkinja Udruženja "Žene BiH" Tea Rebac smatra kako se građani inače ne educiraju da razlikuju same oblike nasilja, kao i da djevojčice i žene ne prepoznaju uopće da je nad njima izvršeno nasilje.

- Na ovaj način, putem kampanje, građani se mogu informirati, pa i da nas ništa ne upitaju moraju vidjeti, pročitati plakat, možda ih i zaintrigira - poručila je.

Građanima Mostara informativni kutak će biti dostupan danas i sutra u Mepas Mallu, u vremenu od 12 do 18 sati.

Organizatori su podsjetili kako je prvi info kutak bio održan u Banjoj Luci, dok će nakon Bihaća i Mostara biti postavljen još u Tuzli i Sarajevu.
Podaci prikupljeni na osnovu odgovora koje će građani davati na pitanja iz online ankete bit će analizirani i predstavljeni na završnom događaju kampanje, u Sarajevu, 9. decembra.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Predstavljena Mapa prava i usluga za osobe s invaliditetom i osobe treće životne dobi u Kantonu Sarajevo

Nikšić, Delić, Isak i Škrobić uputili poruke o sprječavanju nasilja nad ženama (VIDEO)

Povećan broj prijava obiteljskoga nasilja u Federaciji BiH - okrugli stol

Promo

M:tel pretplata tarife sada imaju tri puta više neta

M:tel uvećao dobit u 2023. za više od 250 milijuna KM

Pobjednici m:tel App natjecanja putuju na Regionalni izazov u Beogradu