Svijet     | 01.12.2022. 11:28 |

Rusija osudila odluku njemačkog parlamenta da proglasi glad u Ukrajini genocidom

FENA Internet, Foto/ Ukrinform

MOSKVA, 1, decembra (FENA) - Rusija je saopćila u četvrtak da odluka njemačkog parlamenta da prizna glad u Ukrajini iz perioda 1932-33, godine u Ukrajini kao genocid koji je izveo Sovjetski Savez predstavlja antirusku provokaciju i pokušaj Njemačke da opere svoju nacističku prošlost.

U odluci koju je pozdravio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, njemački poslanici su u srijedu usvojili rezoluciju kojom objavljujuju da je smrt od gladi miliona Ukrajinaca - Holodomor - genocid.

U novembru 1932. godine, sovjetski čelnik Josif Staljin poslao je policiju da zaplijeni svo žito i stoku od tek kolektiviziranih ukrajinskih farmi, uključujući i sjeme potrebno za narednu žetvu.

Milioni ukrajinskih seljaka umrli su od gladi u narednim mjesecima, u kako je profesor istorije Yale univerziteta Timothy Snyder nazvao “očiglednim masovnim ubistvom s predumišljajem”.

Rusija je u četvrtak odbacila tvrdnju da to predstavlja genocid i navodi da su milioni ljudi u drugim republikama Sovjetskog Saveza, među kojima i Rusije, također propatili.

- To je još jedan pokušaj da se opravda i pokrene kampanja – inicirana u Ukrajini i sponzorirana od Zapada – da se demonizira Rusija i da se Ukrajinci suprotstave Rusima - navodi rusko ministarstvo vanjskih poslova u saopćenju.

- Nijemci pokušavaju da prekroje vlastitu istoriju, da ublaže svoju krivicu i pomute sjećanje na prirodu bez presedana nebrojenih zločina koje je počinila nacistička Njemačka u Drugom svjetskom ratu - dodaje se u saopćenju, prenosi Reuters.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Njemačka pozvala Srbiju na deeskalaciju

Njemačka i Izrael potpisali 'istorijski' sporazum o raketnom štitu

Rusija tvrdi da su London i Washington pomogli Ukrajini pri napadu na Krim

Promo

Otvoren konkurs za sedmi ciklus m:tel App takmičenja

Alma Ras potvrdila lidersku poziciju u tekstilnoj industriji i trend stabilnog poslovanja

Prvo izdanje HubVerse Chata u Code Hubu Mostar posvećeno programerima