Kultura     | 30.11.2022. 14:36 |

U Zagrebu održana Svečana glavna izvještajna skupština HKD 'Napredak'

FENA Saopćenje

ZAGREB, 30. studenoga (FENA) - U organizaciji Središnje uprave Hrvatsko kulturno društvo (HKD) "Napreda" te uz svesrdnu pomoć Napretkove Glavne podružnice u Zagrebu, uz nazočnost oko 150 napretkovaca i gostiju, proteklog vikenda u Zagrebu je održana 69. Svečana glavna izvještajna skupština HKD "Napredak".

 

 

Svečanom dijelu, među brojnim gostima, nazočili su državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas kao izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, uime Sabora RH zastupnica Zdravka Bušić, prof. dr. Vanda Babić Galić, izaslanica ministra vanjskih i europskih poslova RH Gordana Grlića Radmana, prof. dr. Sanjin Kodrić, predsjednik BZK Preporod, Nedeljko Masleša, predsjednik SPKD Prosvjeta, Miro Gavran, predsjednik Matice hrvatske, Mijo Marić, predsjednik Hrvatske matice iseljenika, Jelena Ricov, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, prof. dr. Željko Holjevac, ravnatelj Instituta društvenih znanosti te brojni drugi predstavnici društveno-političkog života Republike Hrvatske i BiH.

Usvojen je Poslovnik i izboru radnih tijela, a radni dio sjednice moderirao je dopredsjednik Društva Dražen Vikić - Topić.

Nazočni su imali priliku i premijerno čuti novi aranžman himne Društva koji su uradili prof. Josip Popović (aranžman za orkestar) i profesorice Gordana Miškovići Ljliljana Marić (aranžman za zbor).

U snimanju himne sudjelovali su puhački orkestar Limena glazba Lašva Nova Bila, zbor Viteški akordi iz Viteza (voditeljica Olga Krezić, prof.), ženski vokalni sastav Lašvanske dive iz Nove Bile (voditeljica Nanarela Bajo, prof.), Magdalena Marić, Tomislav Čorić, Luka Popović i Ivan Andrijašević.

Na Skupštini je prikazan film "120 godina HKD Napredak" koji je radio "Studio Bonk" iz Mostara, a koji je premijerno prikazan na Svečanoj akademiji u Sarajevu. Narator filma je glumac HNK Mostar Robert Pehar, a u njemu se pojavljuje i njegov kolega Miro Barnjak. Autor teksta je dopredsjednik HKD Napredak Miroslav Landeka, dok je koordinator projekta Darijo Đopa, djelatnik Napretkove knjižnice Mijo Poljak.

U prigodnome govoru predsjednik Nikola Čiča podsjetio je na značajan jubilej koji Društvo obilježava ove godine, a to je 120. obljetnica od utemeljenja.

"Hrvatsko kulturno društvo Napredak temeljna je kulturna ustanova bosanskohercegovačkih Hrvata i kao takvo u svojoj dugogodišnjoj povijesti imalo je svoje uspone i padove. Međutim, ono što je uvijek bila nepobitna činjenica jeste da smo bili Društvo oko kojeg su se okupljali svi dobornamjerni ljudi te smo uvijek bili u misiji činjenja dobra i promoviranja pozitivnih vrijednosti u društvu. Zato ovu obljetnicu i slavimo pod motom 120 godina u službi čovjeka", naglasio je predsjednik Čiča.

Po njegovim riječima, Napredak danas ima više od 5500 registriranih članica i članova, rade više od 500 manifestacija godišnje, stipendiraju više od 100 studentica i studenata tijekom školske godine te kako svojim radom pokazuju kako je moguće raditi dobro i kvalitetno u svim uvjetima.

Nazočne je pozdravio i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, koji je primio Napretkovo priznanje dodijeljeno predsjedniku Vlade RH i Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

"Suradnja Vlade Republike Hrvatske i HKD Napredak doprinosi očuvanju hrvatske riječi, naše kulture i običaja te očuvanju svih onih posebnosti zbog kojih se hrvatski narod u BiH prepoznaje i razlikuje od drugih naroda u toj zemlji. Te razlike nisu u funkciji dijeljenja, upravo suprotno, one doprinose ukupnom bogatstvu i posebnosti BiH kao multinacionalne države u srcu Europe", naglasio je državni tajnik Milas.

Zastupnicima i gostima obratili su se i prof. dr. Sanjin Kodrić, predsjednik BZK Preporod, Zdravka Bušić, zastupnica u Saboru RH, Miro Gavran, predsjednik Matice hrvatske i Mijo Marić, predsjednik Hrvatske matice iseljenika, priopćeno je u srijedu iz HKD Napredak.

Nakon toga je uslijedila dodjela priznanja. Tako su plakete za suradnju i veliki doprinos radu i razvoju HKD Napredak uručene Miroslavu Landeki, Josipu Križanoviću, Zoranu Kupreškiću, BZK Preporod Sarajevo, SPKD Prosvjeta Sarajevo, Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH te predsjedniku Vlade RH mr. sc. Andreju Plenkoviću.

Zahvalnice za vrijedan doprinos radom u korist HKD Napredak uručene su prof. dr. sc. Draženu Vikiću-Topiću, Sretku Tomiću, fra Mirku Jozi Filipoviću, Josipu Nikoliću, Franji Leovcu, Ivici Kovačeviću, Draganu Glavašu, HKD Napredak Podružnici Doboj, HKD Napredak Podružnici Busovača i HKD Napredak Podružnici Jajce.

Na Skupštini su usvojena također izvješća o radu i financijska izvješća predsjednika, Središnje uprave, Nadzornog odbora, Stegovnoga suda te podružnica i udruga.

Izvješće o radu Društva i predsjednika za 2021. godinu nazočnim zastupnicima predstavio je predsjednik Čiča, dok je o aktivnostima Napretkovih podružnica i udruga govorio Miroslav Landeka.

Dopredsjednik Josip Križanović govorio je o aktivnostima Povjerenstva za stipendije, kao i o gospodarskim aktivnostima za 2021. godinu.

Financijsko izvješće Društva za 2021. godinu predstavili su voditeljica Stručne službe Dragana Radić Poljo i Goran Štrbac.

Izvješće Nadzornog odbora predstavio je  Dragan Glavaš dok je don Luka Brković predstavio izvješće Stegovnog suda.

Na Skupštini su popunjena i upražnjena mjesta u Nadzornom odboru i Stegovnom sudu. Tako je Blagun Lovrinović iz Novog Travnika izabran za člana Nadzornog odbora dok je Ivan Duvnjak iz Tešnja izabran za člana Stegovnog suda.

Nakon održane Skupštine u dvorani Matice hrvatske upriličen je svečani koncert pod nazivom Napretkovi glazbenici u čast 120 godina na kojem su nastupili renomirani glazbenici: Vedrana Šimić, sopran, Milan Lucić, klavir, Napretkov trio Senso – Glavna podružnica Mostar, trio Musica Salinea – Glavna podružnica Tuzla, Zagrebački salonski kvartet, Arijana Gigliani Philipp, sopran i Ivan Batoš, klavir, navodi se u priopćenju, pripćeno je iz HKD-a Napredak.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

HKD Napredak: Suosjećamo s tragedijom koju nitko nema pravo zaboraviti

Zagreb: Radnici Čistoće prekidaju štrajk

Treperava svjetlost – 120 Napretkovih pjesnika u Mostaru

Promo

BH Telecom pravi filmove o historiji Bosne i Hercegovine

Phone 13, iPhone 14 i 14 Plus po sniženim cijenama u m:tel ponudi

U jeku otpuštanja na globalnom nivou domaća IT kompanija zapošljava više od 30 ljudi