Bosna i Hercegovina     | 30.11.2022. 14:11 |

Aktivizam je i govoriti o rodnom nasilju

FENA Saopćenje, Foto/ FENA

SARAJEVO, 30. novembra (FENA) - Izložba pod nazivom “Znaš li” postavljena je dužinom šetnice Kampusa Univerziteta Sarajevo kao dio kampanje “16 dana aktivizma za rodnu ravnopravnost” u 2022. godini koju organizira  TPO fondacija iz Sarajeva kao važan segment projekta UNIGEM koji finansijski podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Kampanja se realizira od 25. novembra do 10. decembra u partnerstvu sa 19 univerziteta u BiH i regiji (Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji).

Moto ovogodišnje UNIGEM-ove kampanje   “16 dana aktivizma” je “Progledaj, govori protiv nasilja", a aktivnosti koje će se realizirati planirane su na osnovu rezultata istraživanja koje je obuhvatilo 4.754 ispitanika i rađeno je kroz cjelokupnu univerzitetsku strukturu na osamnaest regionalnih univerziteta.

Prema podacima UNIGEM istraživanja, 80 posto intervjuiranih osoba potvrdilo je spoznaju da su njihove kolege/ice doživjeli/e seksualno i rodno zasnovano nasilje i(li) diskriminaciju, 78,8 posto nastavnog kadra ne zna jesu li pokrenute procedure sankcionisanja nasilnika, a 61 posto intervjuiranih osoba je doživjelo rodno zasnovano ili seksualno nasilje. Istraživanjem je potvrđeno uvriježeno mišljenje da nema transparentne i otvorene komunikacije o rodno zasnovanom nasilju na univerzitetima te da se žene općenito cijene po ljepoti i izgledu, muškarci po intelektualnim sposobnostima.

Istraživanje je, po riječima programske direktorice TPO fondacije Zilke Spahić Šiljak, pokazalo da više od 60 posto žena i više od 50 posto muškaraca zna da se u njegovom okruženju događa neka od formi rodno zasnovanog nasilja.

- Moto naše ovogodišnje kampanje je ‘govoriti’ i to je ono što možemo uraditi a pored toga moramo i sudjelovati, svako na svoj način - kazala je Spahić Šiljak.

Naglasila je da se može sudjelovati tako što će se podijeliti informacija, finansijski podržati udruge ili kampanje koje se provode u našem okruženju. Ili, ono što je vrlo važno prijaviti nasilje jer to nije privatna stvar pojedinca ili pojedinke već je to vrlo važno društveno, ekonomsko i zdravstveno pitanje.

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Aleksandra Nikolić je izjavila kako borba za rodnu ravnopravnost ne treba biti izolovana već udružena u borbi protiv ostalih vidova diskriminacije. Istakla je punu podršku Vlade Kantona Sarajevo u borbi protiv svih oblika nasilja i diskriminacije, ne samo na univerzitetima već i u društvu uopće.

Prorektorica za nastavu i studentska pitanja UNSA-e Dženana Husremović je navela da imaju nultu stopu tolerancije na bilo koji oblik uznemiravanja i nasilja, dodajući da su zahvaljujući TPO fondaciji otvorili Gender resursni centar kao glavno tijelo za koordinaciju aktivnosti usmjerenih protiv svih oblika rodne diskriminacije i nasilja na univerzitetima.

Rezultati istraživanja objavljeni su u nedavno promoviranoj publikaciji „Izazovi integriranja rodne ranopravnosti u univerzitetskoj zajednici: Protiv rodno zasnovanog nasilja“ čije uredništvo potpisuju Zilka Spahić Šiljak, Jasna Kovačević i Jasmina Husanović.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

U BiH lani identificirano oko 37 potencijalnih žrtava trgovinom ljudima

'Suživot u prometu' zajednička kampanja MUP-a ŽP-a i Moto kluba 'Posavac'

U BPK kampanja promocije hraniteljstva - Ne možemo biti njihovi roditelji, ali možemo porodica

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom