Bosna i Hercegovina

Podžić na sastanku Američko-jadranske povelje (A-5) u Crnoj Gori, usvojena zajednička izjava

Saopćenje, Saopćenje

SARAJEVO, 29. novembra (FENA) - Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić predvodio je delegaciju Ministarstva odbrane BiH na sastanku ministara odbrane država članica regionalne inicijative Američko-jadranske povelje (A-5) (US Adriatic Charter), koji je održan danas u Budvi, Crna Gora. 

Tokom sastanka, čiji je domaćin Ministarstvo odbrane Crne Gore, razgovarano je o savremenim sigurnosnim izazovima u globalnom okruženju, kao i zajedničkim strateškim interesima i ujedinjenim naporima ka pomoći Ukrajini.  

Također, razmatrana je budućnost i unapređenje regionalne saradnje pod okriljem inicijative A-5. 
  
Na sastanku je usvojena i Zajednička izjava ministara odbrane, te dokument „Koncept revitalizacije A-5“, kojim su stvoreni preduslovi za redovnu evaluaciju i ocjenu kvaliteta planiranih zajedničkih aktivnosti. 
  
Crna Gora je ove godine predsjedavajuća tom regionalnom inicijativom. Ministarski sastanak u ovom formatu se održava jednom godišnje. 

Pored Sjedinjenih Američkih Država, države punopravne članice Američko-jadranske povelje su Bosna i Hercegovina, Albanija, Crna Gora, Republika Hrvatska i Republika Sjeverna Makedonija. 
 
U sastavu delegacije Ministarstva odbrane BiH, osim ministra Podžića bili su i šef Kabineta ministra odbrane Kemal Korjenić i šefica Odsjeka za bilateralnu i multilateralnu saradnju MOBiH Senka Zeljaja, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH. 

(FENA) D. V.
Vezane vijesti