Stranačke aktivnosti     | 26.11.2022. 15:54 |

Saopćenje za javnost zastupnika u PSBiH Šemsudina Mehmedovića

FENA Saopćenje, Foto/ Foto Arhiv

Prijem u Vijećnici Komšić & Bećirević je pokazao da Schmidt nije jedini koji bojkotuje ideju nezavisnosti Hrvata u BiH od Zagreba. Ko nije bio u Vijećnici, onda je sa Schmidtom. Ili dokaz dvostruke igre.

 

Kontrola Zagreba i Beograda nad Predsjedništvom BiH – da li treba odustati od ideje o nezavisnosti Hrvata i Srba od Zagreba i Beograda?

Schmidt nije bio na inauguraciji Predsjedništva BiH.

Schmidt nije prisustvovao prijemu povodom Dana državnosti u Vijećnici kojeg su organizovali Komšić i Bećirević.

Šta je poruka? – Bojkot Komšića kao ideje o nezavisnosti Hrvata u BiH od Zagreba. Samo predstavnik kojeg prihvati Zagreb može biti predstavnik Hrvata. Ne Hrvat po nacionalnosti, već Hrvat koji sluša Zagreb i slijedi Zagreb.

Kao što je Jelena Trivić rekla: Mi ćemo uvijek slijediti Beograd.

Ovo je suština rasprava u BiH.

Koje principe ima medjunarodna zajednica. Definitivno, sada i u ovom slučaju ne poštuje ni vlastite principe već je očito na strani Zagreba i Beograda. Zašto?

I to nam je poručio Schmidt kad nije bio na inauguraciji članova Predsjedništva. Bio je kod Reis-ul-uleme u vrijeme inauguracije da bi mu simbolično prenio zašto je kod njega. Nema nezavisnosti Hrvata u BiH od Zagreba. Sjetite se da su iz Zagreba dolazile poruke o mini Daytonu kojeg bi organizirale Hrvatska, Srbija i Turska. Zagrebu i Beogradu odgovara pojačano prisustvo Turske jer im indirektno daje za pravo da rade što rade. Escobar je podržao poruke iz Zagreba da učestvuju i Hrvatska i Srbija i Turska. Erdogan je 6. septembra 2022. govorio o izmjena Izbornog zakona i rekao da bi se lideri trebali dogoviriti iako je bilo jasno da se ne mogu dogovoriti te da izmjene Izbornog zakona ne smiju doći prije izbora. To je bilo dovoljno: i došle su poslije izbora.Pet minuta poslije izbora. Ali, Erdogan se na neki način umiješao, kao i Hrvatska, iako smo mi tvrdili da se Hrvatska miješa u unutrašnje stvari BiH.

Citat – Erdogan: "Intervencija visokog predstavnika u ovom smislu je protivna demokratskim načelima. Do izbora je ostalo oko mjesec dana i intervencija visokog predstavnika u tom smislu predstavljala bi intervenciju prema demokratskom procesu. Intervenciju prema demokratskom procesu u zemlji koja je ustrojena na demokratskom principu mi nikada ne možemo smatrati ispravnom", rekao je Erdogan i dodao da se prema izbornom procesu treba kretati u skladu sa sadašnjim izbornim zakonodavstvom.

Već sam više puta rekao: to je definicija 3 u 1 države. Hrvatska koristi Hrvate u BiH da bi praktično uticala i kreirala BH politiku u vlastitom interesu. Isto radi i Beograd. I u tome imaju podršku Amerike i Britanije.

U BiH se „namiruju“ i „plaćaju“ Hrvatska i Srbija za druge poteze.

3 u 1 država BiH je zapravo Janša-Orbanov non-paper.

Budimo iskreni – ako je Čović jednom izabran i bio legitiman, a drugi put nije, ne može biti razlog za promjenu u Izbornom zakonu. Onda promjena Izbornog zakona služi da bi se dobio izgovor za nacionalne izborne jedinice, a znamo šta to znači.

Sjetimo se i Joze Križanovića i odnosa medjunarodne zajednice tada prema pitanju legitimnosti.

Bošnjačka politika sa idejom o nezavisnosti Hrvata od Zagreba je očito išla bez dogovora i konsultacija sa ključnim svjetskim igračima kao što su Amerika, Britanija, Njemačka, Francuska, Turska i EU. Sada je to vrlo jasno i to vrlo grubo jasno. Bošnjačka politika je zbog tog u otvorenom sukobu sa Amerikom. Jesmo li bili preblizu Turskoj? Je li Erdogan preduboko na Balkanu? Da li nam je to koristilo ili štetilo u kontekstu ideje da je Erdoganov uticaj na Balkanu i pokroviteljstvo neskriveno dok se istovremo plasira ideja o nezavisnosti Hrvata u BiH od Zagreba? Nije li to bilo davanja povoda ključnim pokroviteljima Daytona da kažu: Ok, vi hoćete da Vam Erdogan sultaniše po BiH i Balkanu, a ne dozvoljavate to Zagrebu i Beogradu? Ispada da smo s namjerom ponudili koncept da ga drugi sruše, što su jedva dočekali. I da smo sami dali agrumente da ideja o nezavisnosti Hrvata od Zagreba doživi propast, jer sada je očigledno da je kolapsirala na način da Biden preko Escobara šalje jasne signale koje trebamo ozbiljno shvatiti. Kao što vrlo ozbiljno trebamo shvatiti Dodikovu rečenicu koja je očito došla na američkim i britanskim tenkovima u kojoj je rekao da su on i Čović za medjunarodnu zajedniucu od problema postali rješenje: Dodik: “Na neki način, HDZ i SNSD koji su etiketirani ranije kao problem, sada se javljaju u BiH kao rešenje moguće brže uspostave vlasti. Mislim da primer naše saradnje može da posluži drugima“.

To je taj model: Nemojte se vi miješati nama, nećemo ni mi vama.

U suštini, real politički gledajući, nezavisnost Hrvata u BiH od Zagreba, ako je Turska preblizu BiH, nije nezavisnost već padanje pod turski uticaj i znači približavanja Hrvata u BiH Turskoj, što je apsurdan put. Zagreb i Beograd iskoristili su pojačano prisustvo Turske da bi imali izgovor za pojačan angažman u BiH. Budimo realni mnogo više koristi od bliskosti Turske BiH imaju upravo Srbija i Hrvatska!

Naravno, imamo dovoljno prostora da kažemo i da trgujemo: onoliko Turske koliko Hrvatske i Srbije. No, jesmo li sad više u poziciji da mi to odredimo, više od 12 godina kasnije? Vrlo je važno naglasiti: Crna Gora nema Tursku za snažnog partnera, pa joj se dešava „srpski svet“. Očito da se na odredjeni način Janša&Orbanov „non paper“ daje naslutiti kao model u tihom nastanku.

Prijem u Vijećnici Komšić & Bećirević je pokazao da Schmidt nije jedini koji bojkotuje ideju nezavisnosti Hrvata u BiH od Zagreba. Ko nije bio u Vijećnici, onda je sa Schmidtom. Ili dokaz dvostruke igre.

Ruski ambasador je bio u Vijećnici iz tri razloga:

- Prvi je da akcentira suštinu Dana državnosti da BiH nije ni srpska ni muslimanska ni hrvatska već i srpska i muslimanska i hrvatska. Citiram: "Bosna i Hercegovina nije ni srpska, ni hrvatska ni muslimanska, nego i srpska, i muslimanska i hrvatska, slobodna i zbratimljena Bosna i Hercegovina, u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost i jednakost svih Srba, Muslimana i Hrvata." ZAVNOBIH nije rekao da je BiH država svih njenih gradjana, nije direktno definisao gradjansku BiH već idejom konstitucije otvorio prostor Hrvatskoj i Srbiji na definisanje 3 u 1 države.

- Drugi je da pojača lažni dojam oko ruske podrške Alkalajevom govoru u UN-u

- Treći da proglasi pobjedu: On je podržao Čovića javno u promijenama Izbornog zakona, podsjećam na sastanak od 21.5.2021., tako da je Schmidtova odluka od 2. oktobra 2022. uz jasnu saglasnost ruske ambasade.

Konačno: Koliko puta smo čuli kritike od amerikanaca i EU za izborno miješanje Hrvatske u BiH ? Nijednom. Pametnom dosta!

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Mehmedović: RAK djeluje izvan sistema, uočene brojne nepravilnosti u radu (VIDEO)

Mehmedović pozvao na direktan izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH

Saopćenje za javnosti zastupnika u PSBiH Šemsudina Mehmedovića

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel