Bosna i Hercegovina     | 26.11.2022. 09:09 |

Brčko: Svečana akademija povodom Dana državnosti

FENA Edin Jašarević, Foto: Edin Jašarević

BRČKO, 26. novembra (FENA) - U okviru manifestacije obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine sinoć je u Domu kulture u Brčkom upriličena svečana akademija koju su organizirali BZK „Preporod“ i HKD „Napredak“ u saradnji sa udruženjima boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine i branitelja Hrvatskog vijeća obrane.

 

Uvodničar na akademiji magistar povijesti Stjepan Marčetić se u svome izlaganju osvrnuo na najvažnije dokumente iz 90-ih godina prošlog stoljeća vezane za rješavanje pitanja uređenja Bosne i Hercegovine.

- Prijedlozi za rješenje unutrašnjeg uređenja Bosne i Hercegovine uglavnom su dolazili od strane međunarodne zajednice, oni su kreirani kao prijedlog međunarodne zajednice a onda modelirani do njihovog prihvatanja, te i nakon toga naknadno mijenjani i prilagođavani - kazao je Marčetić.

On je naglasio da je uloga međunarodne zajednice bila presudna u procesu pregovaranja u svim sporazumima koji su se odnosili na uređenje Bosne i Hercegovine, počevši od Kutiljerovog plana pa do sporazuma u Dejtonu.

U umjetničkom dijelu programa svečane akademije nastupili su članovi Župnog zbora  Presvetog srca Isusova iz Brčkog te članica brčanskog „Preporoda“ Medina Zahirović.

Aktivnosti obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Brčkom počele su u 16.00 sati kada je položeno cvijeće na spomenike pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane i borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Čestitke povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, među ostalima, uputili su gradonačelnik Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić, dogradonačelnik Anto Domić, dopredsjednik Skupštine Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine Ivo Filipović.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Šabotić: Važnost ZAVNOBiH-a u ovom trenutku bitna i zbog historijske istine

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu