Kultura     | 25.11.2022. 15:31 |

ULU BiH - U Galeriji 'Roman Petrović' otvorena tradicionalna izložba za Dan državnosti BiH

FENA Kanita Aliagić, Foto: Harun Muminović

SARAJEVO, 25. novembra (FENA) – Udruženje likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine je u Galeriji „Roman Petrović“, tradicionalnom izložbom obilježilo 25.novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine, a 50 umjetnika je svojim radovima poslalo poruku koja govori da umjetnost pruža vizuru ljepšeg i boljeg sutra.

Direktor ULU BiH Danis Fejzić je podsjetio da se inače izložba ULUBiH-a tradicionalno održava u prostoru Collegium Artisticuma, ali trenutno se prostor Galerije obnavlja, stoga je odlučeno da postavka bude u Galeriji „Roman Petrović“.

Na izložbi je je svoje radove izložilo 50 umjetnika i zastupljene su sve klasične likovne discipline: slikarstvo, crtež, grafika, skulptura, instalacija.

- Pokazalao se, da u ovim sumornim i depresivnim vremenima, umjetnost pruža vizuru ljepšeg i boljeg sutra, u nešto što je dostojnije čovjeka. Jer, sivilo se može pobijediti slikarskim naumom, jasnom, kristaliziranom, artističkom i ljudskom porukom i vodiljom – kazao je Fejzić.

ULUBIH nije dugo nije imao izlagačke aktivnosti, stoga, kako je Fejzić kazao, ova postavka izložbe je ponovo zaživjela u punom sjaju posebno na ovako važan, "sveti datum za državu Bosnu i Hercegovinu".

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Pivić: U Mrkonjić Gradu učvršćeni temelji BiH i zapečaćene vanjske granice

Emir Države Katar i visoki zvaničnici čestitali Dan državnosti BiH

Obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine i u Brčko distriktu BiH

Promo

Trivan: Uspešnost m:tel-a ključna je za rast cele privrede

Samsung predstavlja novu i poboljšanu fitness narukvicu, Samsung Galaxy Fit3

Otvoren međunarodni javni konkurs NLB Grupe za mlade umjetnike