Bosna i Hercegovina     | 24.11.2022. 15:40 |

Ministarstvo finansija - Ministar Bevanda zahtijevao izjašnjavanje o proračunu za iduću godinu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. novembra (FENA) - Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda izrazio je žaljenje što danas nije bilo volje da se na dnevni red sjednice Vijeća ministara BiH uvrsti Nacrt Proračuna institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu.

Ministar Bevanda naglasio je da je nužno da se svi proračuni u BiH donose do kraja godine te da je Ministarstvo finansija i trezora BiH završilo svoj dio posla jer predstoje neodložne obaveze koje se mogu završiti samo usvajanjem proračuna - saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Prema riječima ministra Bevande, zabrinjavajuće je i to što Fiskalno vijeće još nije usvojilo Globalni okvir fiskalne bilanse i politika u BiH za razdoblje 2022-2025. godine, iako je ranije Ministarstvo finansija i trezora BiH dalo prijedog na izjašnjavanje.

- To je bio razlog što sam uz Proračun predložio nekoliko tačaka koje bi otkočile mnoge procese i omogućilo efikasno poslovanje Ministarstva finansija i trezora BiH i neometano  funkcioniranje institucija BiH, a posebice i obaveza koje imamo prema zaposlenima nakon određenih zakonskih izmjena - naglasio je ministar Bevanda.

Dodao je kako je odbijanje članova Vijeća ministara BiH da se proračun za iduću godinu uvrsti u dnevni red dovelo do toga da ministri iz reda Hrvata glasaju protiv ponuđenog dnevnog reda.

Ministar Bevanda dodao je kako očekuje da se ovaj proces pomjeri s mrtve tačke kako bi se neometano nastavilo finansijsko poslovanje institucija BiH koje imaju brojne zahtjeve - navodi se u saopćenju.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

VM BiH - Ratifikacija dva sporazuma kojima se olakšava mobilnost stručnjaka na zapadnom Balkanu

Sjednica Vijeća ministara BiH - I u Bosni i Hercegovini usporen ekonomski rast

Sjednica Vijeća ministara BiH - Na dnevnom redu Prijedlog srednjoročnog programa rada 2024. - 2026.

Promo

BBI banka partner na projektu Svjetske banke za oporavak i rast bh. privrede

Kompanija AS iz Jelaha predstavila spoj savremenosti i tradicije na sajmu u Tešnju

Sparkasse Banka predstavlja inovativni stambeni kredit za mlade