Svijet     | 24.11.2022. 14:39 |

Ruski parlament proširio zakon o zabrani 'LGBT propagande'

FENA Internet, Foto/ Hina

MOSKVA, 24. novembra (FENA) - Ruski parlament usvojio je u četvrtak u posljednjom čitanju zakon kojim se proširuje postojeća zabrana promoviranja "LGBT propagande" kod djece uvođenjem zabrane među ljudima svih uzrasta.

Prema novom zakonu, svaki događaj ili čin koji se smatra pokušajem promoviranja homoseksualnosti - uključujući internet, film, knjige, reklame ili u javnosti - mogao bi biti kažnjen visokom kaznom.

Kazna će iznositi do 6.600 dolara za osobe lica i do 82.100 dolara za pravne subjekte. Stranci bi se mogli suočiti sa 15 dana pritvora i naknadnim protjerivanjem iz zemlje, javio je Reuters.

Kritičari vide ovaj potez kao pokušaj daljeg zastrašivanja i ugnjetavanja seksualnih manjina u Rusiji, gdje su vlasti već koristile postojeće zakone da zabrane parade ponosa i privedu aktiviste koji zagovaraju prava te zajednice.

Zakonodavci kažu da brane moral pred, kako tvrde, "neruskim" dekadentnim vrijednostima koje promovira Zapad, ali grupe za ljudska prava kažu da su ti potezi osmišljeni da zabrane predstavljanje manjina kao što su lezbejke, gay muškarci, biseksualci i transrodne osobe (LGBT) u javnom životu.

(FENA) H. I.

Vezane vijesti

Ukrajina traži još proturačne odbrane za zaštitu energetske infrastrukture

Rusija izvela vježbe raspoređivanja taktičkog nuklearnog oružja u blizini granice s NATO članicama

U ruskim napadima projektilima i dronovima na Ukrajinu izazvane štete i ranjeno nekoliko ljudi

Promo

m:tel kampanja 'Nema brige za gige' nagrađena za najbolju upotrebu videa i multimedije

M;:tel ponosni prijatelj Sportskih igara mladih u BiH

Poziv na seminar 'Ekosistem gaming industrije i kako ga podržati'