Svijet     | 24.11.2022. 14:39 |

Ruski parlament proširio zakon o zabrani 'LGBT propagande'

FENA Internet, Foto/ Hina

MOSKVA, 24. novembra (FENA) - Ruski parlament usvojio je u četvrtak u posljednjom čitanju zakon kojim se proširuje postojeća zabrana promoviranja "LGBT propagande" kod djece uvođenjem zabrane među ljudima svih uzrasta.

Prema novom zakonu, svaki događaj ili čin koji se smatra pokušajem promoviranja homoseksualnosti - uključujući internet, film, knjige, reklame ili u javnosti - mogao bi biti kažnjen visokom kaznom.

Kazna će iznositi do 6.600 dolara za osobe lica i do 82.100 dolara za pravne subjekte. Stranci bi se mogli suočiti sa 15 dana pritvora i naknadnim protjerivanjem iz zemlje, javio je Reuters.

Kritičari vide ovaj potez kao pokušaj daljeg zastrašivanja i ugnjetavanja seksualnih manjina u Rusiji, gdje su vlasti već koristile postojeće zakone da zabrane parade ponosa i privedu aktiviste koji zagovaraju prava te zajednice.

Zakonodavci kažu da brane moral pred, kako tvrde, "neruskim" dekadentnim vrijednostima koje promovira Zapad, ali grupe za ljudska prava kažu da su ti potezi osmišljeni da zabrane predstavljanje manjina kao što su lezbejke, gay muškarci, biseksualci i transrodne osobe (LGBT) u javnom životu.

(FENA) H. I.

Vezane vijesti

Ukrajina tvrdi da je oborila 10 od 17 ruskih dronova tokom noći

U Sibiru izmjerena temperatura od minus 58 stepeni Celzijusa

Rusija pojačala napade na Avdijevku

Promo

Hemofarm u Banjoj Luci predstavio 'Stada Expo' multimedijalnu platformu

m:tel na druženju sa studentima Fakulteta elektrotehnike u Tuzli

S digitalnim nomadima iz Hrvatske zakoračite u svijet web developmenta