Kultura     | 24.11.2022. 12:43 |

Muharemović: Zaboravite na film 'Trainspotting', dođite u subotu pogledati predstavu u BNP-u Zenica

FENA Vehid Begunić, Foto: Vehid Begunić

ZENICA, 24. novembra (FENA) - Predstava "Trainspotting", prema tekstu Irinea Welsha te u režiji Lajle Kaikčije, premijerno će biti izvedena u subotu, 26. novembra na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta (BNP) Zenica.

Dramaturgiju za ovu predstavu, koja traje oko 80 minuta, uradile su Emina Omerović i Nedžma Čizmo, a Omerović je uradila i njenu dramatizaciju.

- Ovo je svečani čin za ovu pozorišnu sezonu, jer premijernom izvedbom u subotu otvaramo još jednu pozorišnu sezonu. Ovo je naša 752. premijera - istakao je na današnjoj pres-konferenciji direktor BNP-a Zenica Miroiljub Mijatović, koji je i producirao ovu predstavu.

Redateljica Kaikčija napomenula je kako su unazad tri godine razmišljali o postavci ovog teksta na scenu BNP-a, ali da su procijenili kako su se upravo sada stekli svi uslovi za njenu realizaciju.

- Čekale su se određene okolnosti, prilika i vrijeme da se postovi baš na ovu scenu. Naravno da je za to trebao tim saradnika, prije svega dobar ansambl. Mislim da u ovom trenutku mi imamo umjetnički ansambl koji je bio u mogućnosti da obavi tako zahtjevan zadatak, da mu pristupi i da se ozbiljno pozabavi tematikom - podvukla je Kaikčija.

Najviše su, dodala je, radu na ovom romanu doprinos dale Omerović i Čizmo, koje su “vrlo kompleksan i fragmentarni vrlo složen roman prebacili u dramski tekst, a onda i na sceni pretvorili u pozorišnu predstavu”. Tematika romana, dodaje, zuahtijevala je veliku odgovornost svih aktera.

Kaikčija podvlači da su svi svjesni problema koji postoji, koji je postojao i koji će, vjereovatno, i dalje biti. Ozbiljno su se, kaže, bavili kako pristupiti tome, upravo zbog te njegove graničnosti da ne smiju napraviti kao film nešto što je, na neki način, čak i privlačno…

- Roman je vrlo vitalniji, mnogo eksplicitniji…Nismo htjeli nikome držati predavanja, u smislu prepadanja i odbijanja od gledanja predstave. Naša bi publika prvenstveno trebalo da budu mladi ljudi, koje, na neki način, trebate privući načinom na koji ste postavili predstavu, a, sa druge strane, pokazati i ozbiljnost problema i onog što nosi svaka vrsta ovisnosti. Posebno heroinska ovisnost, koja je, vjerovatno, posljednja stepenica u nizu ovisničkih aktivnosti - podvukla je Kaikčija.        

Glumac Nusmir Muharemović, koji je u predstavi Sick boy, pozvao je publiku koja dođe na predstavu da je gleda “neovisno o znanju iz filma”, odnosno o likovima i temi iz filma koji je sniman po ovom tekstu.

- Trebali bi da dođu “očišćeni” od predznanja te da pogledaju predstavu, da uživaju u predstavi i razmišljaju o svemu tome što smo htjeli da ispričamo. Ono što ja želim da kažem pričali smo o svim tim ovisnostima koje postoje, ali zaista je suština svega toga da nekog volite i da vas neko voli. Mislim da je to ona osnova, koja je svakom čovjeku potrebna da ne bi skrenuo. Svako, zaista, samo treba nekoga ko će ga iskreno zagrliti. To, prije svega, polazi od porodice, od roditelja - poručio je Muhamremović, dodavši da im je u scenskim pokretima puno pomogla Ena Kurtalić.

Glumački ansambl predsatve, osim Muhamremovića, čine i Enes Salković (Rent), Zlatan Školjić (Spud), Selma Mehanović (Alison), Benjamin Bajramović (Tommy, Menadžer, Sudija i Psihijatar), Adis Mehanović (Begbie), Tamara Miličević-Stilić (Kelly) i Sabina Kulenović (Gospođa Renton).

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Jedan od dvojice povrijeđenih radnika u Zenici prebačen u Sarajevo

Povrijeđena dva radnika u eksploziji plinske boce tokom sanacije krova na zgradi BNP Zenica

Premijera performativne instalacije 'Balet osmijeha u oblaku dima' sutra na sceni BNP-a Zenica

Promo

IPhone 15 od danas u M:telovoj ponudi

Voda Oaza ohrabruje žene u borbi protiv raka dojke

ProCredit Bank proširuje mrežu: Poslovna jedinica u Jelahu otvara se 4. listopada