Regija     | 23.11.2022. 10:53 |

Šimpraga: Trebamo osuditi zločin u Škabrnji te ići prema miru i toleranciji

FENA Agencije, Foto/ Hina

ZAGREB, 23. studenoga (FENA) - Potpredsjednica hrvatske Vlade iz redova srpske manjine Anja Šimpraga rekla je u srijedu, da je važno osuditi zločin koji se dogodio u Škabrnji i pokloniti se žrtvama, no treba ići naprijed, prema miru i toleranciji i suživotu Hrvata i Srba.

''Prvi je put netko od pripadnika srpske zajednice bio u Škabrnji i izrazio poštovanje i pijetet. Isto je htio učiniti i zastupnik Pupovac prije dvije, tri godine ali poruka je bila da nismo dobrodošli'', kazala je Šimpraga osvrnuvši se na prošlotjedni dolazak u Škabrnju uoči Dana sjećanja, gdje je bila u izaslanstvu s hrvatskim premijerom. 

Unatoč tome što joj je tada dio branitelja okrenuo leđa, Šimpraga je u emisiji Hrvatskog radija 'A sada Vlada', poručila kako je vrijeme da se prekine začarani krug mržnje između Hrvata i Srba.

''Na neki način sam to i očekivala jer se tamo dogodio zločin, bitno je osuditi zločin i pokloniti se žrtvama, ali moramo ići naprijed jer upravo ta mjesta stradavanja jesu mjesta gdje mir i tolerancija imaju veći značaj nego igdje drugdje'', rekla je i dodala da i sljedeće godine namjerava ići u Škrabrnju.

"Okrenuta leđa sinoć znači sutra zdraviju budućnost i mogućnost da 18.11.2023. budem u koloni i da se opet poklonim i odem na misu u crkvu. Moramo se otvoriti jer živimo jedni s drugima, a ne jedni pored drugih'', naglasila je.

Uz to, najavila je da će SDSS i srpske manjinske institucije i sljedeće godine baciti vijence u Dunav, za sve civile koji su stradali u ratnim godinama, prenosi Hina.

''Treba slijediti put, mira, tolerancije i suživota'', poručila je.

Šimpraga je najavila i kako će se idući tjedan obilježiti 20. godina od donošenja Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

"Ustavni zakon o nacionalnim manjinama, koji je usvojen prije 20 godina, mnogo je pomogao u očuvanju identiteta nacionalnih manjina i njihovom kulturnom djelovanju", poručila je potpredsjednica hrvatske Vlade koja je najavljujući na tu temu znanstvenu konferenciju sljedećeg tjedna.

(FENA) D. P.

Vezane vijesti

U 15 hrvatskih gradova održan "Hod za život"

Hrvatska: Mandatar Plenković pozvao oporbu na uspostavu dijaloga

MVEP Hrvatske pozdravio odluku europskog suda da su kazne slovenskim ribarima zakonite

Promo

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!

M:tel: Svjetski dan telekomunikacija i informacijsko društva - Digitalne inovacije za održivi razvoj

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli