Najave     | 19.11.2022. 12:15 |

Katalonija i Bosna i Hercegovina slave 30 godina prijateljstva izložbom u Vijećnici

FENA Saopćenje, Foto/ Foto Anto Magzan

SARAJEVO, 19. novembra (FENA) - Izložba fotografija ''Sarajevo Barcelona Light&Shade'' autora Ante Magzana bit će otvorena u ponedjeljak, 21. novembra, u sarajevskoj Vijećnici povodom 30 godina prijateljstva Katalonije i Bosne i Hercegovine.

 

Organizatori najavljuju da se izložbom zaokružuje godina prožeta saradnjom Katalonije i Bosne i Hercegovine, u kojoj je, između ostalog, potpisan Ugovor o saradnji Kantona Sarajevo i Vlade Katalonije.

U sklopu izložbe bit će predstavljena i istoimena monografija s fotografijama s izložbe i tekstovima književnika Miljenka Jergovića i delegata Vlade Katalonije te bivšeg dopisnika iz opkoljenog Sarajeva Erica Haucka.

U Sarajevu je 1992. godine poginuo katalonski fotoreporter Jordi Pujol Puente, koji je bio prvi predstavnik međunarodnih medija koji je poginuo tokom granatiranja Sarajeva. Pogibija fotoreportera, navode organizatori izložbe, bila je okidač koji je Kataloncima dao osjećaj da je rat u BiH i njihov rat.

Grad Sarajevo dodijelio je titulu počasnog građanina poginulom katalonskom fotoreporteru.

Anto Magzan rođen je 1979. godine u Zenici, a od 1998. živi i radi u Zagrebu. Profesionalni put započinje u Večernjem listu, a nastavlja ga u fotoagenciji Pixsell. Od 2017. djeluje kao samostalni umjetnik te se paralelno posvećuje umjetničkoj, novinskoj i komercijalnoj fotografiji. Do sada je izlagao na devet samostalnih i više od pedeset zajedničkih izložbi. Član je Hrvatskog novinarskog društva, Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika i ULUPUH-a.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Promo

Održan 8. Innovation day AS Holdinga i nagrađeni najbolji inovatori

M:tel donosi bezbrižnu komunikaciju i na putovanju

Maker.ba - Savršena platforma za inovacije i kreativnost