Regija     | 19.11.2022. 10:23 |

Maloku: Očekujemo da BiH ratifikuje Berlinski sporazum i ukloni nerazumne barijere

FENA Kanita Aliagić, Foto:

PRIŠTINA, 18. novembra (FENA) - Kosovski analitičar Albinot Maloku kaže da građani Kosova očekuju od Bosne i Hercegovine da ratifikuje Berlinski sporazum i da ukloni nerazumne barijere. 

Maloku je u izjavi za Fenu komentirao nedavno potpisane sporazume o međusobnom priznavanju ličnih karata, univerzitetskih diploma i profesionalnih kvalifikacija, a koje su potpisali lideri šest država na samitu u okviru Berlinskog procesa: Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija, Sjeverna Makedonija, Albanija i Kosovo. 
 
Prvo moramo da razjasnimo, pojašnjava Maloku, da kada govorimo o slobodi kretanja građana između Kosova i Srbije, davno je potpisan sporazum koji je rezultat briselskog dijaloga koji omogućava građanima tih država da međusobno putuju bez viza ili pasoša.  
 
- Kretanje državljana Kosova u Srbiju i državljana Srbije na Kosovo je godinama omogućeno sa ličnim kartama, ističe Maloku. 
 
A sporazum potpisan između šest država zapadnog Balkana u okviru samita Berlinskog procesa, je proizvod njihove posvećenosti Berlinskom procesu, koji će ukloniti svaku birokratsku barijeru za kretanje građana u tih šest država.  
 
- Ovi sporazumi se najviše tiču građana Kosova i Bosne i Hercegovine, jer su samo građanima tih država potrebne vize, koje prolaze kroz strogi režim. Sporazum moraju ratificirati parlamenti tih država, a period ratifikacije može potrajati dugo, kaže Maloku.  
 
Na žalost, ističe on, samo državljani Kosova ne mogu putovati u Bosnu i Hercegovinu.  
 
- Državljani Kosova mogu lako dobiti turističke, porodične i studijske vize za odlazak u Grčku ili druge države koje nisu priznale Kosovo, ali da odu u Bosnu i Hercegovinu to postaje nemoguće, naglašava Maloku.  
 
Kosovo i BiH, dodaje on, imaju i porodične veze i tu daljinu građani ne podnose lako.  
 
- Kosovo nikada nije prestalo da traži konstruktivan i relaksirajući odnos od Bosne i Hercegovine, ali zvanično Sarajevo je uvijek ‘zatvaralo uši’. Lideri Kosova i drugi zvaničnici su pred građanima uvijek opravdavali postupke Bosne i Hercegovine prema Kosovu. Ono što građani Kosova sada očekuju od Bosne i Hercegovine je da ratifikuje sporazum koji je proizišao iz Berlinskog procesa i da ukloni nerazumne barijere između dvaju država, zaključuje Maloku u izjavi za Fenu. 

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Kosovo daje u zakup Danskoj zatvor u Gnjilanu na jugu zemlje

Kurti u Londonu upozorio da Srbija intenzivira suradnju s Rusijom, Kinom i Iranom

Beograd: Poziv Parlamentarnoj skupštini NATO da ne primi Kosovo za pridruženog člana

Promo

Potaknuti mlade da aktivno učestvuju u promicanju održivih digitalnih praksi

Brzo i jednostavno upravljajte sredstvima na kartici i dopunjavajte je iznosom koji vi želite

Sveobuhvatna zdravstvena usluga i njega za majke i djecu u centru izvrsnosti ASA Bolnice