Bosna i Hercegovina     | 17.11.2022. 15:56 |

Mijatović: Vlada TK aplikacijski obrazac za evropsku prijestolnicu mladih uvrstila u Strategiju

FENA Saopćenje, Foto/ Tuzlanski kanton

TUZLA, 17. novembra (FENA) - Ministrica za kulturu, sport i mlade TK Ivana Mijatović aktivno je učestvovala na 2. samitu mladih, čiji je cilj da Tuzla i Tuzlanski kanton pripreme i predaju kandidaturu za titulu Evropske prijestolnice mladih 2025-26. 

Samit je nastavak projekta Festivala mladih koji u gradovima i općinama TK od augusta okuplja organizacije, institucije, pojedince, različite nivoe vlasti i privatni sektor oko ideje razvoja svih uslova za život i ostanak mladih u TK i Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Tuzlanskog kantona.   

Naglasivši da Vlada Tuzlanskog kantona i resorno ministarstvo daju punu podršku nastojanjima da se stvore bolji uslovi za ostanak mladih u BiH, ministrica Mijatović je kazala da je Vlada TK aplikacijski obrazac za evropsku prijestolnicu mladih uvrstila u Strategiju razvoja Kantona u narednih pet godina.

- Mislim da je to veliki iskorak i podrška mladim ljudima, da im kažemo koliko je u stvari nama stalo. Ono što je ovdje vrlo važno i bitno iskoristiti, jeste da mi već imamo Strategiju razvoja mladih '20-'24. godina i sve one probleme koje smo detektovali u proteklom periodu i ono što ćemo možda detektovati, sve ono sa čime se mladi ljudi suočavaju, šta su njihovi ciljevi, misije, vizije i izazovi, pomoći će nam u izradi strateškog dokumenta mladih za području TK - kazala je Mijatović.

O perspektivama mladih i povezivanju sa svijetom ovom je prilikom govorila i ambasadorica Kraljevine Švedske u BiH Johanna Strömquist, koja je ukazala na važnost usmjeravanja svih napora ka cilju a on je kandidatura za titulu Evropske prijestolnice mladih.

- Postavite cilj, idite prema njemu. Sretna sam da Tuzla ovo radi jer je to važno za mlade ljude - kazala je Strömquist.

U okviru Samita potpisan je Memorandum o partnerskom razumijevanju i strateškoj saradnji između Vlade Tuzlanskog kantona, Univerziteta u Tuzli, Vijeća mladih i omladinskih organizacija kojim se nastoji kreirati i proširiti zajednički plan u narednih pet godina s ciljem apliciranja Tuzlanskog kantona na konkurs za Evropsku prijestolnicu mladih.

(FENA) D. Ć.

Vezane vijesti

Okončan uviđaj u Lipnici, naređena obdukcija

Lumiwings uspostavlja redovnu avioliniju Tuzla - Istanbul, karte u prodaji

U Komemorativnom centru Tuzla identificirane dvije žrtve proteklog rata bošnjačke nacionalnosti

Promo

Pređi u Telemach i uštedi do 1000 KM!

M:tel pretplata tarife sada imaju tri puta više neta

M:tel uvećao dobit u 2023. za više od 250 milijuna KM