Bosna i Hercegovina     | 16.11.2022. 20:28 |

U Vijećnici postavljena izložba o gorskom spašavanju u Bosni i Hercegovini kroz vrijeme

FENA Sanda Hrkić, Foto: Almir Razić

SARAJEVO, 16. novembra (FENA) - Povodom obilježavanja 70 godina Gorske službe spašavanja Bosne i Hercegovine i 60 godina Gorske službe spašavanja - Stanica Sarajevo u Vijećnici je postavljena prigodna izložba.

Izložba obuhvata arhivsku građu, fotografije i dokumentaciju kroz 70 godina postojanja gorskog spašavanja u Bosni i Hercegovini, te staru i modernu tehničku opremu za spašavanje. Izložba će biti postavljena do nedjelje, a govori o radu te humane, volonterske, ali jako profesionalne organizacije. Organizatori izložbe su Gorska služba spašavanja - Stanica Sarajevo i J.P. Sarajevo, a u okviru večerašnjeg programa priikazan je i prigodan film. 

Gorska služba spašavanja u BiH okuplja službe i klubove, nevladine i neprofitne organizacije koje se bave spašavanjem u nepristupačnim područjima na kopnu, pod zemljom, na vodi i pod vodom u BiH. Pripadnici GSS BiH educirani su za djelovanje u najtežim vremenskim uvjetima, da funkcioniraju u opasnim situacijama i izazovima koji se pred njih postavljaju.

Gorska služba spašavanja Stanica Sarajevo je dobrovoljna, humanitarna i neprofitna služba javnog karaktera. Specijalizirana je za potragu i spašavanje sa nepristupačnih terena i po teškim vremenskim prilikama, odnosno za sve situacije kod kojih treba primijeniti posebno stručno znanje i opremu za spašavanje. To uključuje nesreće u planinskim područjima, stijenama, speleološkim objektima, strmim i teško prohodnim terenima, te nesreće koje se dogode u posebno teškim vremenskim prilikama (snijeg, hladnoća, led, magla.....).

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Uk: Krećemo u kreiranje zakonske regulative kako bi regulisali status Gorske službe spašavanja KS

Petog dana potrage za nestalim Hamidom Ferhatovićem iz Olova uključeni pripadnici Oružanih snaga BiH

Spasioci došli do izgubljenog planinara na Tajanu

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel