Kultura     | 16.11.2022. 14:54 |

Najavljena manifestacija 'Dani Sandžaka u Tuzli'

FENA Edin Skokić, Foto: Okrugli stol u BKC-u Tuzla

TUZLA, 16. novembar (FENA) - U Bosanskom kulturnom centru u Tuzli do 30. decembra 2022. godine održava se Festival "Moja prva knjiga" u okviru kojeg će biti održana i manifestacija "Dani sandžaka u Tuzli". 

Organizator festivala je Bosanska medijska grupa, a istaknuto je kako je prvi festival opravdao svrhu te da se na drugi festival prijavilo duplo više autora. U narednim danima bit će upriličene radionice, promocije, okrugli stolovi..., a na festivalu će se predstaviti umjetnici iz devet zemalja. 

U BKC-u TK danas je održan i okrugli stol o temi "Mogućnosti povezivanja i saradnja umjetnika i izdavača Sandžaka i tuzlanske regije".

- Bosna i Sandžak su jedinstven kulturološki prostor, taj prostor egzististira usprkos činjenici da su administrativne granice jake između BiH, Crne Gore i Srbije. Zahvaljujući tradicijama koje čuvamo nisu prekinute veze između naroda. Htjeli smo dati doprinos povezivanju ljudi u tom jedinstvenom kulturološkom prostoru. Imamo projekte prekogranične saradnje i zašto ne bi udruženja iz Sandžaka i BiH to iskoristila i međusobno se povezivala - kaže Mehmed Pargan, književnik i publicista. 

Bit će upriličeno i predstavljanje knjige "Plavsko-gusinjske usmene pjesme" autorice Senade Đešević, "Otvorena vrata" autora Ivana Mitrovića te organizirana likovna kolonija "Sevdalinka" koja će trajati do petka. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Okončan uviđaj u Lipnici, naređena obdukcija

Lumiwings uspostavlja redovnu avioliniju Tuzla - Istanbul, karte u prodaji

U Komemorativnom centru Tuzla identificirane dvije žrtve proteklog rata bošnjačke nacionalnosti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo