Ekonomija     | 15.11.2022. 13:10 |

Predstavnici metalske industrije BiH prvi put na sajmu ELMIA u Švedskoj

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. novembra (FENA) - Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (VTKBiH) prvi put je organizirala zajednički nastup bh. kompanija iz metalske industrije na prestižnom sajmu ELMIA Subcontractor, koji je otvoren danas u  u Jonkopingu u Švedskoj i traje do 17. novembra.

Ove godine, četiri bh. kompanije predstavljaju svoje proizvode na zajedničkom nacionalnom štandu Bosne i Hercegovine - Emerus Široki Brijeg, Niho Motors Konjic, Medena Commerce Tešanj and TMD AGS Gradačac.

VTKBiH  je poduzela aktivnosti za pozivanje potencijalnih partnera i kupaca s bh. izlagačima, a pripremljen je i e-katalog bh. izlagača.

- Metalska industrija u BiH ima veliki potencijal i primjetan je rast obima vanjskotrgovinske razmjene u ovoj godini, ali i rast metalske industrije i to za oko 3,7 milijardi KM u odnosu na prošlu godinu. Za devet mjeseci ove godine, metalska industrija s obimom od 13,8 milijardi KM čini oko 39 posto ukupne vanjskotrgovinske razmjene, a koja iznosi oko 35,4 milijarde KM. Najznačajnija izvozna tržišta su: Njemačka, Austrija, Italija, Slovenija i Hrvatska - navode iz VTKBiH.

ELMIA Subcontractor je vodeći sajam za metalsku i elektroindustriju za sjevernu Evropu i najveći u Švedskoj, na kojem učestvuje više od 1.200 izlagača, saopćeno je iz VTKBiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Vinska cesta Hercegovine primljena u kulturnu rutu Vijeća Evrope 'Iter Vitis'

Izvoz drvne industrije BiH veći za 23 posto

Zelena tranzicija privrede BiH treba da prati zadnje trendove u EU

Promo

BH Telecom pravi filmove o historiji Bosne i Hercegovine

Phone 13, iPhone 14 i 14 Plus po sniženim cijenama u m:tel ponudi

U jeku otpuštanja na globalnom nivou domaća IT kompanija zapošljava više od 30 ljudi